• Link został skopiowany

Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Jestem zaskoczona? Ani trochę. Świat też docenił ten smak

Skoro można zapytać sztuczną inteligencję praktycznie o wszystko, dlaczego nie o najlepsze polskie danie? Odpowiedź, która przyszła, nie była dla mnie zaskoczeniem. Klasyka wskazana przez AI od lat króluje na naszych stołach i podbija światowe rankingi. Jakie danie jest najbardziej polskie?
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie
Fot. Patryk Ogorzalek / Agencja Wyborcza.pl

Które danie podbiło "serce" ChatGPT? Pierogi ruskie. Czy się z tym zgadzam? Oczywiście, że tak. W końcu to kultowe danie, które wszyscy znamy i kochamy. Delikatne ciasto, aksamitny farsz z twarogu i ziemniaków, podsmażona cebulka - w prostocie składników tkwi największa siła. Gotowane, smażone, z masłem, boczkiem albo śmietaną, pierogi zawsze smakują obłędnie. Nawet świat oszalał na ich punkcie, bo w zeszłorocznym rankingu TasteAtlas wskoczyły na wysokie szóste miejsce. Nie wiesz, jak je przygotować? Niczym się nie martw, mam prosty przepis.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Przepis w dłoń i do dzieła

Moja babcia zawsze powtarzała, że pierogi zaczynają się od ciasta. Jeśli jest perfekcyjne, cała reszta to już formalność i zrobi się sama. Powinno być miękkie, elastyczne i delikatne, ale jednocześnie na tyle sprężyste, by nie rozklejało się podczas gotowania. Mleko, śmietana czy jajka? Zapomnij. Sprawią tylko, że stanie się twarde jak podeszwa. Jeśli nie chcesz uniknąć błędów, skorzystaj z poniższych składników. Wyjdzie ci z nich ok. 40 sztuk.

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki soli.

Na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

PORADA! Żeby nadzienie miało idealną konsystencję, nie blenduj twarogu, a rozduś go widelcem. Dzięki temu farsz zachowa lepszą strukturę. Ważny jest też balans smaków. Nie może być mdły, dlatego nie bój się pieprzu podczas doprawiania.

Pierogi, fot. Archiwum prywatne
Pierogi, fot. Archiwum prywatne Pierogi, fot. Archiwum prywatne

Farsz na pierogi ruskie z cebulą. Tak przygotujesz prawdziwą ucztę

Pierogi ruskie to polski comfort food w najlepszym wydaniu. Są proste w składzie, pełne smaku i na długo zapewniają uczucie sytości. Co sprawia, że wychodzą idealne? Drobne detale, które robią różnicę - przesiana mąka i wrzątek zamiast letniej wody. Trzymaj się tych zasad, a osiągniesz kulinarny sukces. Składniki przygotowane? Możemy zabrać się za gotowanie.

  1. Przygotowanie ciasta. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę. Wyrabiaj masę przez 10 minut, aż będzie gładka i elastyczna. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  2. Farsz. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Twaróg rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Lepienie pierogów. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i szklanką wykrawaj kółka. Na każde nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj brzegi. Możesz je dodatkowo docisnąć widelcem.
  4. Gotowanie. Wrzuć pierogi do osolonej, wrzącej wody. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Podanie. Pierogi możesz jeść prosto z wody, ale jeśli lubisz chrupiące kąski, podsmaż je na maśle z cebulką lub boczkiem.

Jakie według ciebie jest najlepsze polskie danie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: