Dlaczego cebula powoduje łzy? Wszystko przez gaz powstający w wyniku rozrywania włókien. To on sprawia, że oczy zaczynają piec i łzawić, a my, zamiast cieszyć się przygotowywaną potrawą, zmagamy się z nieprzyjemnym efektem. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych trików, które pomogą zminimalizować niekomfortowy stan. Oto niektóre z nich.
Jednym z najprostszych sposobów jest schłodzenie cebuli przed krojeniem. Wystarczy włożyć ją na około 30 minut do lodówki lub zamrażarki, co ograniczy wydzielanie gazu odpowiedzialnego za podrażnienia. Innym skutecznym trikiem jest użycie bardzo ostrego noża. Precyzyjne cięcie minimalizuje miażdżenie włókien, co również zmniejsza uwalnianie drażniącej substancji. Niektórzy polecają też... zapalenie świeczki obok deski do krojenia. Ciepło powoduje unoszenie się oparów w górę, dzięki czemu nie dostają się one bezpośrednio do naszych oczu.
Włożenie kawałka chleba między zęby może wyglądać śmiesznie, ale jest niezwykle skuteczne. Dzięki temu na twarzy nie pojawi się żadna łza. Patent z pieczywem ma jeszcze jeden wariant. Zakłada włożenie go pod górną wargę - efekt będzie podobny. Alternatywnie możesz użyć specjalnych okularów ochronnych. Dla osób, które chcą uniknąć krojenia ręcznego, świetnym rozwiązaniem będą siekacze do warzyw - urządzenia wykonują pracę za nas, eliminując problem kontaktu z gazem.