Polacy uwielbiają sałatki i żadne święta, czy to Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny, urodziny, jubileusze, czy Światowy Dzień Włóczykija, nie mogą obyć się bez pysznej sałatki dumnie ustawionej na środku zastawionego stołu. Ile domów, tyle przepisów na ulubione sałatki, a w moim domu od wielu, wielu lat na podium jest sałatka ryżowa z szynką, korniszonami i jajkiem. Te proste składniki łączą się w idealną całość. Jest naprawdę pyszna i uniwersalna, bo dobrze sprawdzi się i na święta, czy imprezkę, lecz także jako lunch do pracy, szkoły, na piknik i zwykłą kolację. Smaku dodaje jej sos. Majonez należy wymieszać z niewielkim dodatkiem koncentratu pomidorowego i szczyptą chili. Na samą myśl aż mi cieknie ślinka.
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Sałatka ryżowa na Wielkanoc i nie tylko. Sos jest najlepszy
Składniki:
- 200-250 g ryżu,
- słoik korniszonów,
- 8 jajek,
- 300 g szynki konserwowej,
- pęczek szczypiorku,
- mały ząbek czosnku,
- majonez, koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, 1/3 łyżeczka chili.
Sałatka ryżowa z szynką, jajkiem i korniszonami - sposób wykonania:
- Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Nie gotuj go jednak w torebkach, to po pierwsze niezdrowe, po drugie, ryż wówczas może się posklejać. Kiedy ryż się gotuje, ugotuj także jajka na twardo.
- I ryż i jajka pozostaw do ostudzenia. Możesz ugotować je kilka godzin lub nawet dzień wcześniej. Ugotowany na sypko ryż przełóż do miski.
- Korniszony pokrój w kostkę, podobnie pokrój szynkę oraz ostudzone, obrane jajka. Przełóż do miski z ryżem.
- Dodaj posiekany szczypiorek i czosnek zmielony w prasce. Dodaj sól i pieprz. Dodaj także dwie łyżki majonezu i pół łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę chili. Całość dokładnie wymieszaj i już możesz podawać na stół pyszną sałatkę.