Pyszna, kremowa, łatwa i szybka zupa? Proszę bardzo. Mamy przepis na wyśmienitą zupę pieczarkową. Wiem, zupa pieczarkowa może nie brzmi jak danie godne najlepszej restauracji, ale gwarantuję - jest tak pyszna, że nie sposób się oderwać od talerza.
Fot. peredniankina/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Sposobów na zupę pieczarkową jest sporo. Można robić ją z warzywami, wrzucić surowe grzyby i całość zabielić śmietanką, można ugotować ją z ziemniakami, śmietanką i przyprawami, a następnie zmiksować na gładki krem i podać z grzankami. A można też zrobić ją po mistrzowsku, jak moja teściowa. Jej pieczarkowa jest słynna w całej rodzinie i gdy nadchodzą imieniny lub jakieś święta, każdy wie, że na stole pojawi się pyszna i kremowa zupa. Jaki jest jej sekret? Tu nie ma niczego skomplikowanego. Należy podsmażyć na maśle pieczarki, poddusić por i dodać kuleczki z mielonego mięsa. Pod koniec trzeba jeszcze dołożyć ser feta i mascarpone i uczta gotowa. Proste? Proste. A jakie pyszne... Musisz się przekonać.
REKLAMA
Zobacz wideo To najlepsze bułeczki na imprezę. Weź pieczarki, kajzerki i ser - magia
Zupa pieczarkowa z serami. Pyszniej chyba się już nie da
Składniki:
ok. 800 g pieczarek,
500 g mielonego mięsa,
1 większy por,
ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
100 g sera w typie greckiej fety,
ok. 300 g serka mascarpone,
masło,
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
do podania makaron lub grzanki.
Zupa pieczarkowa z serem i mięsem - sposób wykonania:
Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, ulubione przyprawy i opcjonalnie pół małej cebuli startej na tarce. Masę mięsną dokładnie wymieszaj i lekko zwilżonymi dłońmi odrywaj małe kawałki i formuj pulpeciki.
Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem, wrzuć pulpeciki i gotuj przez ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, a ser w typie fety także jest dość słony.