• Link został skopiowany

Sekret chrupiących i złocistych frytek. Belgowie odkryli ten patent już dawno

Jak zrobić dobre chrupiące frytki? Znając ten genialny patent, będziesz jak mistrz kuchni. Wyjdą nie tylko nieziemsko kruche, lecz także przepyszne w smaku. Gwarantuję, że pierwsza porcja zniknie, zanim się obejrzysz.
Co zrobić, aby frytki były chrupiące?
Fot. unsplash, Sahand Babali

Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Frytki cieszą się ogromną popularnością na całym świecie i można je zjeść w rozmaitych odsłonach. W niektórych krajach, takich jak Belgia są nawet uznawane za potrawy narodowe, przez co można je skosztować praktycznie na każdym rogu. Znamy sposób, aby przygotować te złociste kawałki ziemniaków idealnie pyszne w środku i obłędnie chrupiące na zewnątrz.

Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Jak zrobić dobre chrupiące frytki? Prosty patent na idealne kawałki ziemniaków

Podczas przygotowywania frytek w domu nieraz mogliśmy borykać się z rozmaitymi wpadkami. Były albo zbyt blade, albo zbyt przypalone, albo też zbyt miękkie. Okazuje się, że wystarczy jeden, prosty patent, aby za każdym razem wyszły jak z najlepszej restauracji. Mowa o moczeniu ziemniaków w misce z dodatkiem cukru. Taka "kąpiel" pomoże wypłukać nadmiar skrobi i zapobiegnie ciemnieniu podczas smażenia.

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Kroimy je w słupki, według własnych preferencji (cienkie lub grubsze).
  3. Przekładamy do miski lub garnka i zalewamy zimną wodą.
  4. Dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy wodę. Ziemniaki osuszamy papierowym ręcznikiem (to ważne, aby uniknąć pryskania oleju i poparzeń).

Frytki najlepiej smażyć w głębokim oleju. Jeśli nie masz frytkownicy, użyj garnka z grubym dnem. Wlej olej (np. rzepakowy) i rozgrzej go do 150 stopni Celsjusza, aby ziemniaki ugotowały się w środku, ale nie spaliły z zewnątrz. Smaż frytki partiami przez ok. 10 minut, aż staną się szkliste i wypłyną na powierzchnię, a potem osącz je na sitku lub we wkładzie do frytkownicy. Następnie rozgrzej olej do 190 stopni Celsjusza i smaż przez 7-10 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Frytki
Frytki Fot. Grzegorz Bukała / Agencja Wyborcza.pl

Z jakich ziemniaków najlepiej zrobić frytki? Ten wybór zaważy na finalnym efekcie

Podstawą idealnych frytek jest dobór odpowiednich ziemniaków. Już na etapie zakupów warto więc podjąć odpowiednie wybory. Najbardziej rekomendowane będą odmiany uniwersalne (typ B), takie jak Irga czy Irys. Powód? Są bardziej jednorodne niż ziemniaki sałatkowe, a jednocześnie mniej zbite niż mączyste, które łatwo się rozpadają podczas obróbki. Dla osób preferujących frytki z "puszystym" środkiem polecamy ziemniaki mączyste (typ C).

Więcej o: