• Link został skopiowany

Ciasto kruche czy kruche nerwy? To dlatego za każdym razem pęka. Zdradzamy, jak temu zapobiec

Pieczenie to sztuka, a każdy chce, by wypiek był smaczny i wyglądał idealnie. Dlaczego ciasto kruche pęka? To sytuacja, która może zdarzyć się nawet doświadczonemu cukiernikowi. Warto więc poznać przyczyny i rozwiązania.
ciasto kruche
vinicef / Getty Images/iStockphoto

Kruche ciasto jest podstawą wielu wypieków, takich jak tarty, ciasteczka, szarlotki czy rogaliki. Choć z pozoru jest łatwe do przygotowania, często sprawia trudności. Kluczowe składniki to mąka, tłuszcz i woda, ale jak to często bywa "diabeł tkwi w szczegółach", czyli w proporcjach oraz technice.

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Dlaczego ciasto kruche pęka? Patenty, żeby temu zaradzić

Każdy składnik w cieście kruchym jest niezwykle ważny. Tłuszcz musi być zimny, najlepiej prosto z lodówki. Mąka, najlepiej drobna i o niskiej zawartości białka, powinna być przesiania, aby ciasto było bardziej delikatne. Woda również ma być zimna i dodana w minimalnej ilości. Poniżej znajdziesz najczęstsze przyczyny pękania ciasta.

  • Zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ciasto szybko łapie kolor i twardnieje, a w środku może pozostać surowe.
  • Za duża ilość środka spulchniającego (soda, drożdże, proszek do pieczenia). Ciasto rośnie nierównomiernie i pęka.
  • Niewłaściwe proporcje składników. Za dużo mąki sprawia, że ciasto jest twarde i łamliwe, a za dużo wody powoduje, że staje się za rzadkie i pęka.

Aby zapobiec pękaniu ciasta, warto piec je w odpowiedniej temperaturze (lepiej zacząć od niższej i stopniowo zwiększać). Należy zachować proporcje i precyzyjne odmierzać, gdyż to klucz do sukcesu. Warto schładzać ciasto stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika niegwałtownie, aby uniknąć szoku termicznego. Przed wałkowaniem, dobrze, aby odpoczęło w lodówce przez minimum 30-60 minut.

wałkowanie ciasta kruchego
wałkowanie ciasta kruchego tylim / Getty Images/iStockphoto

Jak wałkować ciasto kruche? Upewnij się, że robisz to delikatnie

Należy delikatnie obchodzić się z ciastem, szczególnie kruchym. Unikaj zbyt energicznego mieszania, wałkowania i ugniatania. Drastyczne traktowanie również może prowadzić do pękania w piekarniku. Oto krok po kroku, jak wałkować ciasto kruche.

  1. Rozpłaszczamy kawałek na stole lub blacie.
  2. Używając wałka, delikatnie wałkujemy ciasto, przesuwając go od środka w kierunku brzegów. Możesz to robić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, co zapobiega przywieraniu i rozrywaniu.
  3. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią grubość, nawijamy je na wałek, lekko posypując mąką stół, aby się nie kleiło.
  4. Delikatnie rozwijamy ciasto z wałka na formę, unikając przyciskania, by się nie skleiło.
  5. Po przeniesieniu do formy wysmarowanej masłem, delikatnie dociskamy je do brzegów.
  6. Odcinamy nadmiar ciasta, które wystaje poza formę. Teraz gotowe do pieczenia!
Więcej o: