• Link został skopiowany

Placki ziemniaczane rozpadają się przy smażeniu? Winny częsty błąd. Tak go naprawisz

Przepis na uwielbiane przez Polaków placki wydaje się prosty. W praktyce jednak wystarczy niewielki błąd, by zamiast idealnego kształtu zyskać nieapetyczną breję, która nie tylko niemiłosiernie nasiąknie tłuszczem, lecz także będzie się rozpadać. Jak uratować placki ziemniaczane?
Przepis na placki ziemniaczane OlyaSolodenko/iStock
Przepis na placki ziemniaczane OlyaSolodenko/iStock

Placki ziemniaczane to niewątpliwie klasyka kuchni polskiej. W zależności od upodobań zajadamy się nimi na słodko, na przykład ze śmietaną i cukrem, lub słono. Często też stanowią podstawowy składnik aromatycznego i pełnego smaku gulaszu. Na co uważać w trakcie przygotowania, by wyszły idealne? Zwróć uwagę na patelnię oraz ilość jednego ze składników.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? To naprawdę proste

Na dobrą sprawę do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujesz tylko kilku składników. Zanim się jednak za to zabierzesz nie zapomnij o porządnej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią. Dodatkowo ważne jest, aby zastosować zasadę podwójnego podgrzania, czyli w pierwszej kolejności wstawić ją na gaz, by się nagrzała, następnie to samo zrobić z wylanym olejem. Dopiero wtedy nabierz ciasta. Dzięki temu placki będą gotowe błyskawicznie, do tego wyjdą wyjątkowo chrupiące. Czego jeszcze będziesz potrzebować?

Przepis na placki ziemniaczane
Przepis na placki ziemniaczane robert6666/iStock

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • duża cebula,
  • jajko L,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej. 

PORADA! Wiele osób zaleca, by do ciasta dodać także łyżkę kwaśnej śmietany, która znacznie poprawia smak placków i sprawia, iż masa tak nie ciemnieje.

Jak uratować placki ziemniaczane? Gdy się rozpadają, dorzuć jedną łyżkę tego produktu

Przyrządzanie potrawy zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, pokrój, następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę obierz, pokrój i również zetrzyj. Opcjonalnie możesz zblendować oba produkty na gładką masę. Co dalej?

  1. Do wilgotnej masy wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej olej i poczekaj, aż będzie gorący. 
  3. Nabierz około dwóch łyżek masy ziemniaczanej i wylej na rozgrzany olej. Smaż z obu stron po 2-3 minuty, aż uzyskasz złocisty kolor.
  4. Jeśli placki zaczną się rozpadać w trakcie smażenia, najprawdopodobniej winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt rzadkie ciasto. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać do niego odrobinę mąki. 
  5. Usmażone placki ziemniaczane podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z czym jadasz placki ziemniaczane? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: