Placki ziemniaczane to niewątpliwie klasyka kuchni polskiej. W zależności od upodobań zajadamy się nimi na słodko, na przykład ze śmietaną i cukrem, lub słono. Często też stanowią podstawowy składnik aromatycznego i pełnego smaku gulaszu. Na co uważać w trakcie przygotowania, by wyszły idealne? Zwróć uwagę na patelnię oraz ilość jednego ze składników.
Na dobrą sprawę do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujesz tylko kilku składników. Zanim się jednak za to zabierzesz nie zapomnij o porządnej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią. Dodatkowo ważne jest, aby zastosować zasadę podwójnego podgrzania, czyli w pierwszej kolejności wstawić ją na gaz, by się nagrzała, następnie to samo zrobić z wylanym olejem. Dopiero wtedy nabierz ciasta. Dzięki temu placki będą gotowe błyskawicznie, do tego wyjdą wyjątkowo chrupiące. Czego jeszcze będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Wiele osób zaleca, by do ciasta dodać także łyżkę kwaśnej śmietany, która znacznie poprawia smak placków i sprawia, iż masa tak nie ciemnieje.
Przyrządzanie potrawy zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, pokrój, następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Cebulę obierz, pokrój i również zetrzyj. Opcjonalnie możesz zblendować oba produkty na gładką masę. Co dalej?
Z czym jadasz placki ziemniaczane? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.