• Link został skopiowany

Bez udziwnień i sekretnych składników. Najpyszniejsze gofry zrobisz tylko tak

Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące na zewnątrz i cudownie mięciutkie w środku? Nic prostszego - nasz przepis pozwoli ci zrobić idealne gofry z samych prostych składników, które najpewniej masz w lodówce. Co jest ważne? Jeśli masz pod ręką maślankę, nie zastanawiaj się, tylko dolej ją do ciasta. Będzie bajka i to w kilkanaście chwil.
Gofry
istock/@Nebasin

Kto z nas nie kocha gofrów? Te pyszne wafle z ciasta smakują obłędnie o każdej porze dnia, o każdej porze roku. I jeśli uważasz, że najlepsze gofry są sprzedawane w budkach nad morzem, pora zmienić myślenie i zabrać się za gofry domowe. Będą idealne, mięciutkie, niemal maślane w środku, a na zewnątrz przyjemnie chrupiące. Jak się zatem zabrać za tę niewyobrażalnie pyszną przekąskę? To łatwe - weź maślankę i kilka składników, które na pewno masz pod ręką. Będziesz w siódmym niebie już po pierwszym kęsie. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii? Zobacz nietypowy przepis na przekąskę

Najłatwiejszy przepis na gofry. Tak pyszne, że zatańczysz z radości

Składniki:

  • 500 ml maślanki,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Najlepsze gofry - sposób wykonania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka, mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut. 

Takie gofry podawaj, jak tylko chcesz. Możesz zaszaleć i dodać bitą śmietanę, kawałki owoców i czekoladową polewę lub pójść w coś lżejszego i po prostu oprószyć cukrem pudrem. Nie ważne, jaki sposób podania gofrów bardziej ci odpowiada, gofry z tego przepisu dobrze smakują nawet ściągnięte prosto z blaszek gofrownicy. 

Więcej o: