• Link został skopiowany

Jaką zupę zrobić na rosole? Pomidorowa to nuda, postaw na przysmak z dzieciństwa

Został ci rosół i głowisz się, na co pysznego go przerobić? Oczywiście przepisów na zupy na rosole jest masa, najpopularniejsza jest rzecz jasna pomidorowa, ale ile w kółko można jeść pomidorówkę lub kalafiorową? Moja mamusia na rosole gotowała najlepszą zupę i wiosną smakowała wybitnie. W roli głównej aromatyczne zioło.
Domowa zupa koperkowa na rosole
Ryzhkov Photography /Shutterstock

Kiedy wiosna nieśmiało puka nam w okna, zaczynamy mieć ochotę na lekkie, świeże i wiosenne smaki. O ile zimą zajadaliśmy się fasolową, gulaszową lub czosnkową, tak teraz postawmy na coś równie pysznego, ale zdecydowanie lżejszego. Taką zupę robiła moja mamusia - do rosołu dodawała jeszcze dodatkowo marchewkę i pietruszkę, trochę czosnku, lubczyk i mnóstwo koperku. Jej zupa koperkowa była najlepsza na świecie, a smaku i konsystencji dodawała jej kasza manna. W dzieciństwie uwielbiałam zupę koperkową i chyba zostałam dzieckiem aż do dziś, bo ta miłość nie minęła. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować

Zupa koperkowa - najlepsza, jaką możesz zrobić na rosole

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l rosołu,
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 większe ziemniaki,
  • większy pęczek koperku,
  • 2-3 gałązki lubczyku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kwaśna śmietana.
  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • masło.

Zupa koperkowa mamusi - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę w krążki, cebulę, seler i ziemniaki w kostkę.
  2. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim sporą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę, pietruszkę oraz seler. Podsmażaj na średniej mocy palnika, a kiedy warzywa lekko się zarumienią, dołóż ziemniaki.
  3. Podsmażaj jeszcze przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika, wsyp kaszę mannę i dołóż lubczyk. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zahartowanej śmietany i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz gęstych i zawiesistych zup, zamiast kaszy manny dodaj najzwyklejsze zacierki z mąki, wody i odrobiny soli. Możesz dodać także drobny makaron, np. orzo. Taka zupa to bilet do krainy dziecięcych wspomnień. 

Więcej o: