Kiedy wiosna nieśmiało puka nam w okna, zaczynamy mieć ochotę na lekkie, świeże i wiosenne smaki. O ile zimą zajadaliśmy się fasolową, gulaszową lub czosnkową, tak teraz postawmy na coś równie pysznego, ale zdecydowanie lżejszego. Taką zupę robiła moja mamusia - do rosołu dodawała jeszcze dodatkowo marchewkę i pietruszkę, trochę czosnku, lubczyk i mnóstwo koperku. Jej zupa koperkowa była najlepsza na świecie, a smaku i konsystencji dodawała jej kasza manna. W dzieciństwie uwielbiałam zupę koperkową i chyba zostałam dzieckiem aż do dziś, bo ta miłość nie minęła.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować
Zupa koperkowa - najlepsza, jaką możesz zrobić na rosole
Składniki:
- ok. 1,5-2 l rosołu,
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 większe ziemniaki,
- większy pęczek koperku,
- 2-3 gałązki lubczyku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kwaśna śmietana.
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- masło.
Zupa koperkowa mamusi - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę w krążki, cebulę, seler i ziemniaki w kostkę.
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim sporą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę, pietruszkę oraz seler. Podsmażaj na średniej mocy palnika, a kiedy warzywa lekko się zarumienią, dołóż ziemniaki.
- Podsmażaj jeszcze przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika, wsyp kaszę mannę i dołóż lubczyk. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zahartowanej śmietany i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
Wskazówka: Jeśli nie lubisz gęstych i zawiesistych zup, zamiast kaszy manny dodaj najzwyklejsze zacierki z mąki, wody i odrobiny soli. Możesz dodać także drobny makaron, np. orzo. Taka zupa to bilet do krainy dziecięcych wspomnień.