Pierwszym krokiem jest zastosowanie dobrej jakości sera. Najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, lecz należy pamiętać, by nie był on kwaśny, ponieważ zepsuje smak całego wypieku. Warto zmielić go co najmniej dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Co trzeba zrobić, żeby sernik nie opadł? Jeśli kupiliśmy ser dobrej jakości, przyczyna może tkwić gdzieś indziej.
Puszysty i aksamitny sernik to marzenie wielu osób. Czasami jednak po wyjęciu ciasta z piekarnika, czeka nas niemiła niespodzianka. Dlaczego sernik opadł? Najczęstszym powodem jest zbyt gwałtowne studzenie. Po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika na co najmniej pół godziny, a dopiero potem wyjąć ciasto na blat.
Przyczyną opadania sernika może być też zbyt duża ilość powietrza w masie. Podczas ubijania jajek lub miksowania składników należy używać niskich obrotów w mikserze. W innym wypadku nagromadzone powietrze podczas pieczenia się rozszerzy, a potem opadnie, co poskutkuje oklapnięciem ciasta.
To częsty problem niedoświadczonych cukierników. Czasem może się zdarzyć, że cały wypiek wychodzi idealnie, jednak środek się zapada. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie wpływa to na walory smakowe, a wizualne, więc jeśli chcesz temu zapobiec, przed wstawieniem ciasta do pieczenia, na jego środku uformuj górkę, a po upieczeniu sernik wyjdzie idealny. Jakie ciasto jest najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.