• Link został skopiowany

Tak sprawisz, że sernik nie opadnie w środku. Zastosuj metodę "górki". Na Wielkanoc jak znalazł

Wielkanoc nie może obejść się bez sernika, ale dla niektórych upieczenie tego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Początkujący cukiernicy popełniają kilka podstawowych błędów, przez które wypiek nie wychodzi. Co zrobić, aby sernik nie opadał i nie pękał? Wyjaśniamy.
Tak sprawisz, że sernik nie opadnie w środku. Zastosuj metodę 'górki'. Na Wielkanoc jak znalazł
Tak sprawisz, że sernik nie opadnie w środku. Zastosuj metodę 'górki'. Na Wielkanoc jak znalazł, istock/@Ardiel Gonzalez Cruz

Pierwszym krokiem jest zastosowanie dobrej jakości sera. Najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg, lecz należy pamiętać, by nie był on kwaśny, ponieważ zepsuje smak całego wypieku. Warto zmielić go co najmniej dwukrotnie, aby pozbyć się grudek. Co trzeba zrobić, żeby sernik nie opadł? Jeśli kupiliśmy ser dobrej jakości, przyczyna może tkwić gdzieś indziej.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Dlaczego sernik nie wychodzi? Powodów może być kilka. Oto najpopularniejsze 

Puszysty i aksamitny sernik to marzenie wielu osób. Czasami jednak po wyjęciu ciasta z piekarnika, czeka nas niemiła niespodzianka. Dlaczego sernik opadł? Najczęstszym powodem jest zbyt gwałtowne studzenie. Po upieczeniu należy uchylić drzwiczki piekarnika na co najmniej pół godziny, a dopiero potem wyjąć ciasto na blat.

Co zrobić, by sernik nie opadał?
Co zrobić, by sernik nie opadał? Co zrobić, by sernik nie opadał? Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl

Przyczyną opadania sernika może być też zbyt duża ilość powietrza w masie. Podczas ubijania jajek lub miksowania składników należy używać niskich obrotów w mikserze. W innym wypadku nagromadzone powietrze podczas pieczenia się rozszerzy, a potem opadnie, co poskutkuje oklapnięciem ciasta.

Co zrobić, żeby sernik nie zapadał się w środku? Sprawdzony trik sprawi, że wypiek wyjdzie idealny

To częsty problem niedoświadczonych cukierników. Czasem może się zdarzyć, że cały wypiek wychodzi idealnie, jednak środek się zapada. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie wpływa to na walory smakowe, a wizualne, więc jeśli chcesz temu zapobiec, przed wstawieniem ciasta do pieczenia, na jego środku uformuj górkę, a po upieczeniu sernik wyjdzie idealny. Jakie ciasto jest najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: