• Link został skopiowany

Zrobiłam to, żebyście wy nie musieli. Jak smakują dubajskie pierogi? Bo wyglądają jak...

Szał na wszystko, co dubajskie, nie mija, a zaczęło się od czekolady. Kupiłam ją, spróbowałam i mam na jej temat swoje zdanie. Ale w sieci nagle zaczął się wysyp serników dubajskich, ciasteczek, nawet kotletów, więc pomyślałam: czemu by nie zagrać na nerwach Polaków i nie sprofanować pierogów? Tak, zrobiłam pierogi dubajskie, żebyście wy nie musieli ich robić i zastanawiać się, jak smakują.
Zrobiłam pierogi dubajskie. Jak wyszły?
Joanna Szumilas-Głowacka, Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl

Czekolada dubajska, jak sama nazwa wskazuje, powstała w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i jej fenomen ogarnął cały świat. W Polsce nie jest inaczej, czekoladę dubajska kupiłam w listopadzie za ponad 120 zł z czystej ciekawości i, mówiąc szczerze, szału nie było. Była smaczna, owszem, ale strasznie słodka i muląca, a to za sprawą nadzienia z kremu pistacjowego i greckiego ciasta kataifi, przypominającego cienkie, sztywne włosy. Po spróbowaniu czekolady dubajskiej wiedziałam już, że nie będę fanką takich wymysłów, ale postanowiłam trochę zaszaleć i puściłam wodze pistacjowej fantazji. Jakie jest ukochane danie Polaków? Tak, dobrze myślicie. To zrobiłam je po dubajsku. 

Zobacz wideo Oto przepis na byczki. Przepyszne pierogi z ciasta ziemniaczanego

Zrobiłam pierogi dubajskie. Wyglądają jak wyglądają

Do tego pomysłu podkusił mnie jeden z kolegów z redakcji, a ja ciekawa nowych doświadczeń i pełna zapału kupiłam w markecie krem pistacjowy, koleżanka dała mi opakowanie ciasta kataifi i zabrałam się do pracy. Ciasto na pierogi nie ma dla mnie tajemnic - robię je od lat tak samo i zawsze wychodzi jędrne i elastyczne, przepis będzie niżej. Gęsty i słodki krem pistacjowy włożyłam do miski, dodałam ok. 1/3 opakowania ciasta kataifi i wymieszałam.

Wyrobione ciasto na pierogi rozwałkowałam i szklanką wycięłam kółeczka - wszyscy znamy ten proces. Na środku każdego kółeczka położyłam płaską łyżeczkę pistacjowego nadzienia i szczelnie zalepiłam pierożki. Specjalnie nie dodawałam dużo farszu, bo wiedziałam, że będzie bardzo słodki i nie każdemu ten smak podpasuje. Planowałam poczęstować kolegów z pracy, a nie wyrzucać owoce mojej pracy do kosza. No cóż. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu oprószyłam je niewielką ilością kakao i zżerana ciekawością przekroiłam jednego pierożka na pół. 

Zrobiłam pierogi dubajskie, żebyście wy nie musieli? Efekt oceńcie sami
Zrobiłam pierogi dubajskie, żebyście wy nie musieli? Efekt oceńcie sami Joanna Szumilas-Głowacka, Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl

Jak smakują pierogi dubajskie?

Parujące, gorące pierożki powinny od razu wprawić nasze ślinianki w tryb wzmożonej pracy, przynajmniej zawsze tak miałam. Do czasu pierogów dubajskich. Kiedy przekroiłam pierwszego pierożka, jego wygląd od razu przywołał mi na myśl pampers noworodka z pełną zawartością. Zielono-żółta maź, która wcześniej była kremem, wypływała na talerz i skutecznie odbierała apetyt. Fakt, pachniały ładnie i zachęcająco, ale przecież także je się oczami, a moje cierpiały. Spróbowałam, były specyficzne. Krem się rozpuścił, ciasto lekko chrupało. Nie były najgorsze, ale chyba drugi raz bym ich nie chciała spróbować. Jeśli jednak ktoś lubi pierogi na słodko, a ściślej rzecz ujmując - na bardzo słodko - śmiało, może zrobić pierogi dubajskie. Zaskoczysz i siebie, i wszystkich, których poczęstujesz. 

Pierogi dubajskie - przepis na nietuzinkową łakoć

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.

Farsz:

  • 200 g kremu pistacjowego (użyłam gotowego ze słoiczka),
  • ok. 70 g gotowego ciasta kataifi.

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Wodę zagotuj i wlej do szklanki lub kubeczka. Dodaj sól i wymieszaj. Wlej do ciasta, dodaj roztopione masło i wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Następnie uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odłóż na kilka minut. 
  2. Kiedy ciasto na pierogi odpoczywa, zajmij się kremem. Do miseczki przełóż krem pistacjowy i dodaj lekko pokruszone ciasto kataifi. Dokładnie wymieszaj. W tym czasie możesz zagotować wodę ze szczyptą soli. 
  3. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkuj i szklanką wycinaj kółeczka. Na każde kółeczko połóż niewielką porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez dwie minuty od czasu wypłynięcia. Po wyłowieniu oprósz odrobiną kakao. 
Więcej o: