Ach, placki, placuszki. Jakże ich nie kochać? Nie tylko są smaczne, lecz także już sam ich zapach wyzwala nasze hormony szczęścia, co sprawia, że momentalnie poprawia nam się humor, a świat wydaje się piękniejszy. Dziś mamy dla was przepis na placki tak pyszne i delikatne, że od teraz patelnia i serek wiejski będą twoimi najlepszymi przyjaciółmi. Jak zrobić najlepsze placki z serka wiejskiego? To łatwizna - nawet nie musisz miksować składników. Wystarczy je energicznie i zręcznie wymieszać, aby nie zniszczyć konsystencji serka. Potem tylko cyk na patelnię i w chwilę masz talerz pełen radości.
Zobacz wideo Zobacz fantastyczny przepis na tęczowe placuszki
Pyszniejsze niż racuchy i mięciutkie jak podusia - placki z serka wiejskiego
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cukru pudru,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- owoce lub bita śmietana do podania.
Placuszki z serka wiejskiego - sposób wykonania:
- Jeśli masz chwilę, wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej - to ułatwi pracę. Następnie białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, a białka ubij na sztywno.
- Do miski z żółtkami dodaj serek wiejski, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie całość delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić grudek serka.
- Do miski z wymieszanymi składnikami dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten związał składniki. Nie jest to jednak punkt obowiązkowy, zwłaszcza, jeśli ci się spieszy.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Do ciasta na placuszki możesz dodać starte jabłko, startą gruszkę lub dwa małe, rozgniecione banany. Możesz także przygotować placki z serka wiejskiego w wersji wytrawnej. Zamiast cukru dodaj odrobinę soli i dwie łyżki startego parmezanu oraz np. szczypiorek lub rozgnieciony ząbek czosnku.