• Link został skopiowany

Mięciutkie i pyszniejsze od zwykłych racuchów. Te placuszki zrobisz w mniej niż kwadrans

Lubisz śniadania na słodko? A może skończyły ci się pomysły na posiłki do pracy lub pocieszające podwieczorki? Mamy dla ciebie przepis na placuszki, które z miejsca skradną twoje serce. Są delikatne, mięciutkie i tak pyszne, że strącą z podium babcine racuchy. Wystarczy kilka prostych składników, najważniejszy jest pewien serek. Nawet nie musisz używać miksera - zwykła łopatka wystarczy.
Placki z serka wiejskiego
Fot. Shutterstock, Peredniankina

Ach, placki, placuszki. Jakże ich nie kochać? Nie tylko są smaczne, lecz także już sam ich zapach wyzwala nasze hormony szczęścia, co sprawia, że momentalnie poprawia nam się humor, a świat wydaje się piękniejszy. Dziś mamy dla was przepis na placki tak pyszne i delikatne, że od teraz patelnia i serek wiejski będą twoimi najlepszymi przyjaciółmi. Jak zrobić najlepsze placki z serka wiejskiego? To łatwizna - nawet nie musisz miksować składników. Wystarczy je energicznie i zręcznie wymieszać, aby nie zniszczyć konsystencji serka. Potem tylko cyk na patelnię i w chwilę masz talerz pełen radości. 

Zobacz wideo Zobacz fantastyczny przepis na tęczowe placuszki

Pyszniejsze niż racuchy i mięciutkie jak podusia - placki z serka wiejskiego

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • owoce lub bita śmietana do podania.

Placuszki z serka wiejskiego - sposób wykonania:

  1. Jeśli masz chwilę, wcześniej wyjmij składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej - to ułatwi pracę. Następnie białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, a białka ubij na sztywno.
  2. Do miski z żółtkami dodaj serek wiejski, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie całość delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić grudek serka.
  3. Do miski z wymieszanymi składnikami dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten związał składniki. Nie jest to jednak punkt obowiązkowy, zwłaszcza, jeśli ci się spieszy. 
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju lub masła klarowanego. Głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Do ciasta na placuszki możesz dodać starte jabłko, startą gruszkę lub dwa małe, rozgniecione banany. Możesz także przygotować placki z serka wiejskiego w wersji wytrawnej. Zamiast cukru dodaj odrobinę soli i dwie łyżki startego parmezanu oraz np. szczypiorek lub rozgnieciony ząbek czosnku

Więcej o: