Marzy ci się już lato, długie, słoneczne i ciepłe dni lub po prostu nie możesz doczekać się wakacyjnego urlopu? Do lata jeszcze trochę zostało, ale już dziś możesz zamienić swoją kuchnię w południową tawernę. Mamy przepis na zupę, która oczaruje cię smakiem i aromatem. Grecy ten przepis uważają za świętość. Pora bliżej go poznać.
Candice Bell / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Z kuchnią grecką najbardziej kojarzą nam się gyros, tzatziki, grillowane szaszłyki souvlaki, jagnięcina i pyszna musaka. Jednak wśród sztandarowych dań kuchni greckiej znajduje się także zupa, o której Polacy mogli nie słyszeć lub słyszeć niewiele. Okazuje się, że zupa cytrynowa w Grecji jest tak samo popularna, jak na przykład pomidorowa w Polsce i można zamówić ją w każdej restauracji i tawernie. Jest lekka, delikatna, choć aromatyczna. Podstawą są oczywiście cytryny, warzywa oraz makaron orzo i kurczak lub ryby, w zależności od wersji. Każdą zupę cytrynową zagęszcza się skrobią makaronową i żółtkami - na nie trzeba wyjątkowo uważać, żeby nie zamieniły się w jajecznicę. Oto przepis na zupę cytrynową z kurczakiem, która swoim smakiem przeniesie cię wprost na jedną ze słonecznych greckich wysp.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na greckie souvlaki - poczuj Grecję na talerzu
Smak greckich wakacji w kilka chwil. Przepis na zupę cytrynową
Składniki:
2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając - przyprawy powinny uwolnić swój aromat.
Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj rozdrobnione mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny, Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.