• Link został skopiowany

Tęsknisz za latem? Weź cytrynę, jajka i kilka warzyw. Zrobisz zupę jak z greckich wakacji

Marzy ci się już lato, długie, słoneczne i ciepłe dni lub po prostu nie możesz doczekać się wakacyjnego urlopu? Do lata jeszcze trochę zostało, ale już dziś możesz zamienić swoją kuchnię w południową tawernę. Mamy przepis na zupę, która oczaruje cię smakiem i aromatem. Grecy ten przepis uważają za świętość. Pora bliżej go poznać.
Zupa cytrynowa
Candice Bell / Shutterstock

Z kuchnią grecką najbardziej kojarzą nam się gyros, tzatziki, grillowane szaszłyki souvlaki, jagnięcina i pyszna musaka. Jednak wśród sztandarowych dań kuchni greckiej znajduje się także zupa, o której Polacy mogli nie słyszeć lub słyszeć niewiele. Okazuje się, że zupa cytrynowa w Grecji jest tak samo popularna, jak na przykład pomidorowa w Polsce i można zamówić ją w każdej restauracji i tawernie. Jest lekka, delikatna, choć aromatyczna. Podstawą są oczywiście cytryny, warzywa oraz makaron orzo i kurczak lub ryby, w zależności od wersji. Każdą zupę cytrynową zagęszcza się skrobią makaronową i  żółtkami - na nie trzeba wyjątkowo uważać, żeby nie zamieniły się w jajecznicę. Oto przepis na zupę cytrynową z kurczakiem, która swoim smakiem przeniesie cię wprost na jedną ze słonecznych greckich wysp. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na greckie souvlaki - poczuj Grecję na talerzu

Smak greckich wakacji w kilka chwil. Przepis na zupę cytrynową

Składniki:

  • 2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
  • 2 średnie cytryny,
  • ok. 50 ml soku z cytryny,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • oliwa z oliwek,
  • makaron orzo,
  • sól, pieprz (najlepiej biały), 3-4 listki laurowe, suszone oregano.

Zupa cytrynowa z kurczakiem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Podsmażone warzywa dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając - przyprawy powinny uwolnić swój aromat.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj rozdrobnione mięso z bulionu oraz makaron orzo - ok. 150 g. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
  4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny, Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
  5. Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.
Więcej o: