Bubble and squeak to danie, które narodziło się z potrzeby oszczędności i wykorzystywania resztek, szczególnie tych pozostałych po sunday roast, czyli tradycyjnym angielskim obiedzie. Nazwa pochodzi od dźwięków, jakie powstają podczas smażenia składników - bulgotania i lekkiego "piszczenia". Co ciekawe, danie zdobyło popularność podczas II wojny światowej, gdy regulacje żywności wymuszały kreatywność w kuchni. Głównymi składnikami są ziemniaki i kapusta, czyli produkty uwielbiane przez niejednego Polaka.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Proste dania z ziemniaków. Bulgotanie i piszczenie w roli głównej
Największą zaletą dania są proste składniki. Wykorzystuje się to, co ma się już w lodówce. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i możemy przygotować coś nowego. Dodatek kapusty, cebuli i przypraw sprawia, że potrawa nabiera obłędnego smaku.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 500 g włoskiej kapusty,
- cebula,
- ugotowana marchewka,
- 3 łyżki zielonego groszku,
- 5 łyżek parmezanu,
- oliwa do smażenia,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- opcjonalnie: natka pietruszki, smażona kiełbasa, cheddar.
Tradycyjny angielski obiad. Znane smaki połączone w coś nieoczywistego
Potrawa na ogół przygotowywana jest z samych warzyw, jednak jeśli masz ochotę, sięgnij po mięso. W Wielkiej Brytanii wykorzystuje się resztki pieczeni, ale możesz też użyć ulubionej kiełbasy. Alternatywą jest smażone lub gotowane jajko, które również świetnie dopełni danie.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj i duś na patelni z minimalną ilością wody, aż stanie się miękka. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie.
- W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki, kapustę, cebulę, marchew i groszek. Wsyp starty parmezan, szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj niewielką ilość śmietany.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie nałóż przygotowaną masę warzywną. Dociśnij ją do naczynia, aby powstał równy placek. Smaż na małym ogniu, aż spód się ładnie zarumieni.
- Przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem, a następnie zsuń placek na talerz. Następnie przełóż go z powrotem, aby usmażyć drugą stronę. Danie podawaj na ciepło posypane natką pietruszki lub ulubionym serem. Smacznego!