• Link został skopiowany

Z resztek obiadu Brytyjczycy robią "bulgotanie i piszczenie". Polacy uwielbiają te składniki

Kuchnia brytyjska często kojarzy się z prostotą i klasycznymi smakami. Choć nie uchodzi za wyrafinowaną, ma ikony, które doskonale wpisują się w tradycję. Jednym z takich dań jest bubble and squeak - fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia.
Bubble and squeak - brytyjskie danie
Fot. iStock, Nigel Harris

Bubble and squeak to danie, które narodziło się z potrzeby oszczędności i wykorzystywania resztek, szczególnie tych pozostałych po sunday roast, czyli tradycyjnym angielskim obiedzie. Nazwa pochodzi od dźwięków, jakie powstają podczas smażenia składników - bulgotania i lekkiego "piszczenia". Co ciekawe, danie zdobyło popularność podczas II wojny światowej, gdy regulacje żywności wymuszały kreatywność w kuchni. Głównymi składnikami są ziemniaki i kapusta, czyli produkty uwielbiane przez niejednego Polaka.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Proste dania z ziemniaków. Bulgotanie i piszczenie w roli głównej

Największą zaletą dania są proste składniki. Wykorzystuje się to, co ma się już w lodówce. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i możemy przygotować coś nowego. Dodatek kapusty, cebuli i przypraw sprawia, że potrawa nabiera obłędnego smaku.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g włoskiej kapusty,
  • cebula,
  • ugotowana marchewka,
  • 3 łyżki zielonego groszku,
  • 5 łyżek parmezanu,
  • oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, smażona kiełbasa, cheddar.

Tradycyjny angielski obiad. Znane smaki połączone w coś nieoczywistego

Potrawa na ogół przygotowywana jest z samych warzyw, jednak jeśli masz ochotę, sięgnij po mięso. W Wielkiej Brytanii wykorzystuje się resztki pieczeni, ale możesz też użyć ulubionej kiełbasy. Alternatywą jest smażone lub gotowane jajko, które również świetnie dopełni danie.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i duś na patelni z minimalną ilością wody, aż stanie się miękka. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie.
  2. W dużej misce połącz ugotowane ziemniaki, kapustę, cebulę, marchew i groszek. Wsyp starty parmezan, szczyptę soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj niewielką ilość śmietany.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie nałóż przygotowaną masę warzywną. Dociśnij ją do naczynia, aby powstał równy placek. Smaż na małym ogniu, aż spód się ładnie zarumieni.
  4. Przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem, a następnie zsuń placek na talerz. Następnie przełóż go z powrotem, aby usmażyć drugą stronę. Danie podawaj na ciepło posypane natką pietruszki lub ulubionym serem. Smacznego!
Więcej o: