Pierogi srokate to nietypowe połączenie dwóch uwielbianych składników na farsz. Choć początkowo budzi zdziwienie, wystarczy skosztować, by absolutnie przepaść i robić je non stop. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Fot. iStock, photo_Pawel
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi to uwielbiane w Polsce danie, które można serwować na kilka sposobów oraz z całą masą różnych farszów i dodatków. Do najpopularniejszych niewątpliwie należą te z mięsem czy ziemniaczano-serowe, jednak doceniane są też wersje z owocami, twarogiem, kapustą i grzybami, szpinakiem i fetą, kaszą gryczaną lub kurczakiem. Możliwości jest naprawdę ogrom. Tymczasem na Podkarpaciu postanowiono pójść o krok dalej i połączyć ze sobą dwa lubiane farsze. I tak powstały pierogi srokate.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Z czym są pierogi srokate? Niebanalne połączenie smakuje wybornie
Pierogi srokate to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej. Ich wnętrze wypełnione jest kapustą kiszoną oraz twarogiem. Niecodzienne połączenie sprawia, że są delikatniejsze w smaku, jednak wciąż wyjątkowo pyszne. To właśnie od dwukolorowego wnętrza wzięła się ich nazwa. Jak je przygotować?
1 kg mąki pszennej (ok. 850/900 g do samego ciasta, reszta do podsypywania),
2 jaja w rozmiarze M,
3 łyżki oleju,
ciepła woda.
Na farsz:
1 kg odciśniętej kapusty kiszonej,
0,5 kg twarogu tłustego,
szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanie pierogów zacznij od dokładnego przepłukania i odciśnięcia kapusty kiszonej. Dzięki temu pozbawisz ją mocnego, kwaśnego posmaku. Następnie porządnie ją posiekaj i przełóż do garnka z wodą. Zacznij gotować.
Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Do miski przesiej 850 g mąki (ok. 5 szklanek), wbij jajka i wlej olej. Dokładnie wymieszaj, po czym zacznij stopniowo dodawać ciepłą wodę. Nie przesadź z ilością, w przeciwnym wypadku masa wyjdzie zbyt rzadka. Ciasto powinno być elastyczne, Gdy skończysz, odłóż je na 10-15 minut.
Gdy ciasto będzie odpoczywało, sprawdź kapustę. Jeśli jest już wystarczająco miękka, wyjmij, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej odsączony, a następnie przemielony twaróg. Całość przypraw solą i pieprzem, porządnie wymieszaj.
Czas na lepienie pierogów. Ciasto rozwałkuj, następnie z pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki. Na środek każdego wyłóż porcję farszu (ok. pełnej łyżeczki). Dokładnie sklej.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Następnie wrzuć do niej pierogi i poczekaj, aż wypłyną. Po tym czasie daj im jeszcze 2-3 minuty, po czym wyłów.
Pierogi srokate podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem podsmażonej cebulki, ewentualnie tłuszczu i skwarków. Smacznego!
Jaki farsz do pierogów lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.