Co najbardziej kojarzy nam się z wiosennymi smakami? Oczywiście pierwsze nowalijki, młody koperek, szparagi i, rzecz jasna, młoda kapusta. Młoda kapusta duszona z kiełbasą lub boczkiem to nieśmiertelna klasyka, ale dziś postawimy na inną wersję lubianego warzywa - przerobimy je na przepyszną surówkę. Jednak nie będzie to klasyczna surówka z kapusty i marchewki. Dodamy do niej dymkę, ogórek i dwa cudowne dodatki, a mianowicie bazylię i sok z cytryny. Spróbujesz raz i na dobre porzucisz mizerię i marchewkę z porem, gwarantuję.
Zobacz wideo Znasz przepis na kapustę małosolną? Jeśli nie, koniecznie zobacz nasze wideo
Najlepsza surówka z młodej kapusty. Bez tych dodatków nie będzie tak smaczna
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 cebula dymka ze szczypiorem,
- 1 większy, zielony ogórek,
- 1 cytryna,
- ok. 10 listków świeżej bazylii,
- sól i pieprz,
- odrobina oliwy.
Surówka z młodej kapusty z bazylią i cytryną - sposób wykonania:
- Z młodej kapusty oderwij wierzchnie liście. Nie wyrzucaj ich - wykorzystaj później do zup lub bulionów. Następnie posiekaj kapustę lub poszatkuj ją na mandolinie.
- Poszatkowaną kapustę włóż do miski i zasyp płaską łyżeczką soli. Porządnie wymieszaj i ugnieć kapustę, by zmiękła i puściła sok. Odstaw na pół godziny.
- Kiedy kapusta mięknie, posiekaj dymkę i dodaj do niej szczyptę cukru, by także lekko zmiękła i uwolniła maksimum smaku.
- Kapustę odsącz z nadmiaru płynu, dodaj dymkę, ogórek starty na tarce oraz porwane na drobno listki bazylii. Dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i łyżkę soku. Dolej łyżkę lub dwie oliwy i dopraw pieprzem - sól na pewno wcześniej przeniknęła do kapusty. Wymieszaj i podawaj.
Taka surówka jest bardzo uniwersalna. Będzie pasować nie tylko do kotletów, lecz także świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych tortilli, burgerów i kanapek. Świetnie będzie pasować także do grillowanych mięs i kiełbasek, wszak sezon już za chwilę się zacznie, a grillowane smakołyki warto przełamać czymś lekkim, ale wciąż pysznym.