• Link został skopiowany

Do surówki z młodej kapusty dodaję dwa super dodatki. Lekka, świeża i chrupiąca, aż miło

Sezon na młodą kapustę powolutku się zaczyna i w marketach i warzywniakach możemy spotkać dumne główki otulone intensywnie zielonymi liśćmi. Młoda kapusta to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych wiosennych warzyw i dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą surówkę właśnie z młodej kapusty. Jest lekka, aromatyczna i tak pyszna, że podaję ją i do schabowego, i do kurczaka w sosie, a jak nikt nie patrzy - wyjadam prosto z miski.
Surówka z młodej kapusty
Afanasieva /Shutterstock

Co najbardziej kojarzy nam się z wiosennymi smakami? Oczywiście pierwsze nowalijki, młody koperek, szparagi i, rzecz jasna, młoda kapusta. Młoda kapusta duszona z kiełbasą lub boczkiem to nieśmiertelna klasyka, ale dziś postawimy na inną wersję lubianego warzywa - przerobimy je na przepyszną surówkę. Jednak nie będzie to klasyczna surówka z kapusty i marchewki. Dodamy do niej dymkę, ogórek i dwa cudowne dodatki, a mianowicie bazylię i sok z cytryny. Spróbujesz raz i na dobre porzucisz mizerię i marchewkę z porem, gwarantuję.

Zobacz wideo Znasz przepis na kapustę małosolną? Jeśli nie, koniecznie zobacz nasze wideo

Najlepsza surówka z młodej kapusty. Bez tych dodatków nie będzie tak smaczna

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, 
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem, 
  • 1 większy, zielony ogórek, 
  • 1 cytryna, 
  • ok. 10 listków świeżej bazylii, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oliwy.

Surówka z młodej kapusty z bazylią i cytryną - sposób wykonania:

  1. Z młodej kapusty oderwij wierzchnie liście. Nie wyrzucaj ich - wykorzystaj później do zup lub bulionów. Następnie posiekaj kapustę lub poszatkuj ją na mandolinie. 
  2. Poszatkowaną kapustę włóż do miski i zasyp płaską łyżeczką soli. Porządnie wymieszaj i ugnieć kapustę, by zmiękła i puściła sok. Odstaw na pół godziny. 
  3. Kiedy kapusta mięknie, posiekaj dymkę i dodaj do niej szczyptę cukru, by także lekko zmiękła i uwolniła maksimum smaku. 
  4. Kapustę odsącz z nadmiaru płynu, dodaj dymkę, ogórek starty na tarce oraz porwane na drobno listki bazylii. Dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i łyżkę soku. Dolej łyżkę lub dwie oliwy i dopraw pieprzem - sól na pewno wcześniej przeniknęła do kapusty. Wymieszaj i podawaj. 

Taka surówka jest bardzo uniwersalna. Będzie pasować nie tylko do kotletów, lecz także świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych tortilli, burgerów i kanapek. Świetnie będzie pasować także do grillowanych mięs i kiełbasek, wszak sezon już za chwilę się zacznie, a grillowane smakołyki warto przełamać czymś lekkim, ale wciąż pysznym. 

Więcej o: