• Link został skopiowany

Weź szklankę słodkiego napoju i zrób najlepszą babkę wielkanocną. Tak mięciutka i wilgotna, że o matko

Wielkanoc bez babki może istnieć, ale po co? Chyba ciężko będzie sobie wyobrazić świąteczny stół bez dumnej, pięknie udekorowanej baby. Wiadomo, że powinna wyglądać ładnie i zachęcająco, ale przede wszystkim powinna być pyszna. Dziś mamy przepis na babkę wielkanocną inną niż wszystkie. Będzie pachnąca, wilgotna i mięciutka. Zdziwisz się, jaki składnik za tym stoi - w PRL-u popijano go z butelek pod sklepem.
Babka wielkanocna - mięciutka i delikatna
Fot. istock/Pawel Kacperek

Zbliżają się chyba najpyszniejsze polskie święta i już niebawem będziemy zajadać się kwaśnym żurkiem, pysznymi pasztetami, białą kiełbasą i najlepszymi słodkościami. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych mazurków i oczywiście wielkanocnych babek, które są prawdziwą ozdobą stołów. Przepisów na babki wielkanocne jest kilka, można postawić na klasykę i zrobić babkę drożdżową z rodzynkami lub szybką i niezawodną babkę piaskową, ale ani jedna, ani druga nie jest tak pyszna, jak ta z naszego dzisiejszego przepisu. Babka na oranżadzie jest mięciutka, wilgotna, długo nie obsycha, więc możesz zrobić ją kilka dni wcześniej i - co ważne - nie może się nie udać i nigdy nie kończy się zakalcem. Spróbuj teraz i poćwicz przed świętami, a w Wielkanoc o przepis poprosi każda ciotka.

Zobacz wideo Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem. Zobacz nasze wideo

Babka wielkanocna. Tak pyszna i wilgotna, że chce się śpiewać

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki,
  • 4 średnie jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka białej oranżady,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • lukier lub polewa do dekoracji.

Babka wielkanocna na oranżadzie - sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy wyjmij jajka z lodówki (jeśli je tam przechowujesz), by nabrały temperatury pokojowej. Następnie białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj na kogel-mogel razem z cukrem w mikserze na średnich obrotach. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlej oranżadę. Dalej miksuj całość, a kiedy składniki się połączą, stopniowo wlewaj olej.
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Następnie przygotuj formę do pieczenia babki: wewnątrz natłuść ją masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną, by łatwiej usunąć z formy upieczone ciasto.
  4. Do formy wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę piecz przez ok. 45-50 minut lub do "suchego patyczka".
  5. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij babkę z formy i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polej polewą lub lukrem.
Więcej o: