Placki budyniowe to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, żeby poprawić sobie humor i jednocześnie zanurzyć zęby w czymś naprawdę pysznym. Są delikatne, mięciutkie i aksamitne, a, co ważne, robi się je dużo szybciej niż klasyczne racuchy. Nie musisz wyrabiać ciasta drożdżowego, bawić się w kruszenie drożdży z cukrem i czekać, aż wszystko wyrośnie. Wystarczy, że weźmiesz miskę, wymieszasz mąkę, jajka, jogurt i proszek budyniowy, a następnie usmażysz i już. W kilkanaście minut masz górę najlepszych placuszków twojego życia.
Zobacz wideo Zobacz przepis na serniczki z patelni. Słodkie i mięciutkie
Placuszki budyniowe. Tak pyszne i aksamitne, że będziesz robić je na okrągło
Składniki:
- 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.
Placki budyniowe - sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek budyniowy, cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
- Do suchych składników dodaj jogurt i żółtka, i całość wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć miksera, ale pamiętaj, by miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą. Pod koniec miksowania ostrożnie dodaj pianę z białek. Miskę z ciastem możesz odłożyć na chwilę, by odpoczęło.
- Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Głęboką łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta na racuszki i na umiarkowanym ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
Wskazówka: Do placków budyniowych możesz dodać łyżkę kakao, starte jabłko lub rozgnieciony banan. Możesz także podawać je na wiele sposobów. Świetnie smakują z domową konfiturą, polane miodem lub syropem klonowym albo po prostu oprószone cukrem pudrem. To będzie idealne śniadanie, lunch do pracy lub słodki podwieczorek po ciężkim dniu.