• Link został skopiowany

Piętnaście minut: tyle potrzebujesz, żeby zrobić górę puszystych placków. Przyda się coś waniliowego

Jakie jest najlepsze lekarstwo na wiosenne przesilenie i brak humoru? Oczywiście pyszne, słodziutkie i delikatne placuszki. Dziś mamy dla was przepis, który sprawi, że klasyczne racuchy drożdżowe zepchniesz na dno swojej pamięci. Wystarczy, że masz jogurt, budyń waniliowy i kwadrans wolnego. Już sam zapach potrafi zawrócić w głowie, a co dopiero smak...
Pyszne i szybkie placuszki budyniowe. Lepsze od klasycznych racuchów
Marta Maziar /Shutterstock

Placki budyniowe to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, żeby poprawić sobie humor i jednocześnie zanurzyć zęby w czymś naprawdę pysznym. Są delikatne, mięciutkie i aksamitne, a, co ważne, robi się je dużo szybciej niż klasyczne racuchy. Nie musisz wyrabiać ciasta drożdżowego, bawić się w kruszenie drożdży z cukrem i czekać, aż wszystko wyrośnie. Wystarczy, że weźmiesz miskę, wymieszasz mąkę, jajka, jogurt i proszek budyniowy, a następnie usmażysz i już. W kilkanaście minut masz górę najlepszych placuszków twojego życia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na serniczki z patelni. Słodkie i mięciutkie

Placuszki budyniowe. Tak pyszne i aksamitne, że będziesz robić je na okrągło

Składniki:

  • 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku waniliowym,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.

Placki budyniowe - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek budyniowy, cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  2. Do suchych składników dodaj jogurt i żółtka, i całość wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć miksera, ale pamiętaj, by miksować tylko do momentu, aż składniki się połączą. Pod koniec miksowania ostrożnie dodaj pianę z białek. Miskę z ciastem możesz odłożyć na chwilę, by odpoczęło.
  3. Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść ją masłem lub olejem. Głęboką łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta na racuszki i na umiarkowanym ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne.

Wskazówka: Do placków budyniowych możesz dodać łyżkę kakao, starte jabłko lub rozgnieciony banan. Możesz także podawać je na wiele sposobów. Świetnie smakują z domową konfiturą, polane miodem lub syropem klonowym albo po prostu oprószone cukrem pudrem. To będzie idealne śniadanie, lunch do pracy lub słodki podwieczorek po ciężkim dniu. 

Więcej o: