• Link został skopiowany

Zupa z pieczonej papryki. Będzie lepsza niż z restauracji, a podkręcisz ją pewnym owocem

Masz już lekki przesyt krupników, pomidorówek i innych zup, które robisz na okrągło i już niczym cię nie zaskakują? Postaw na pyszną zupę krem, która swoim smakiem przeniesie cię wprost na słoneczne południe Europy. Będzie intensywna, aromatyczna i naprawdę pyszna, a bazą będzie mocno upieczona papryka. Czym ją podrasować? Weź okrągły, zielony owoc i grecki ser.
Zupa krem z papryki
Elena Veselova /Shutterstock

Dziś mamy przepis dla wszystkich spragnionych wakacji i letnich, południowych smaków. Już sam zapach zupy paprykowej sprawi, że zaczniesz szukać ofert wakacji w Grecji lub we Włoszech, ale wykonanie tej potrawy jest zdecydowanie mniej problematyczne niż znalezienie idealnej oferty podróży. Jednak smak tej zupy to prawdziwa podróż przez smaki i aromaty, a najważniejsze będzie porządne upieczenie papryk. Do tego skórka otarta z limonki i odrobina soku i masz obiad jak z restauracji. Nie możesz zapomnieć także o kolendrze i pokruszonym serze feta - to uczta nie tylko dla podniebienia, lecz także dla oczu. 

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Aromatyczna i intensywna zupa krem z pieczonej papryki. Zupełnie jak na wakacjach

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk, polecam te podłużne, 
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina koncentratu pomidorowego,
  • 1 limonka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, oregano, bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, posiekana kolendra, ulubione pestki lub nasiona.

Zupa krem z pieczonej papryki z limonką - sposób wykonania:

  1. Papryki przekrój na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, zioła oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj skórkę otartą z limonki i sok wyciśnięty z połowy owocu. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z pokruszonym serem feta i kolendrą. 
Więcej o: