• Link został skopiowany

Suchy jogurt. Brzmi dziwnie, ale ten trend kulinarny podbija świat. "Łatwy do przenoszenia"

Czy suchy jogurt jest naprawdę dobry? Ta przekąska szturmem podbija sieć. Zdaniem dietetyków ma wiele zalet. Jest jednak jeden haczyk - zależy, jakiego produktu użyjemy.
Suchy jogurt
Fot. iStock, Tatiana Foxy / tiktok.com/@mburkez

W ostatnim czasie media społecznościowe zostały opanowane przez nowy kulinarny trend. Mowa tutaj o suchym jogurcie. Kremowy serek inspirowany kuchnią Bliskiego Wschodu, znany jako labneh, szybko zebrał spore grono miłośników, którzy jedzą go w formie przekąski. Powstaje przez odcedzenie dużej ilości serwatki (płynnej pozostałości po produktach mlecznych, takich jak jogurt i ser). Proces ten skutkuje gęstym i gładkim produktem podobnym do mascarpone. Niektórzy posypują go solą, aby podkreślić jego smak.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Czy suchy jogurt jest naprawdę dobry? Najnowszy trend kulinarny według dietetyków

Suchy jogurt ceniony jest nie tylko ze względu na aksamitną teksturę i odświeżający, lekko kwaskowaty smak. Eksperci portalu healthline.com są zdania, że jest również cenny dla zdrowia. Jest bogaty w białko, wapń i probiotyki, które korzystnie wpływają na jelita. - Może potencjalnie poprawić trawienie, wzmocnić odporność i poprawić ogólny stan zdrowia jelit - wyjaśniła dietetyczka Emma Shafqat.

Z kolei dietetyczka Catherine Gervacio nie jest zaskoczona jego popularnością. - Jest łatwy do zapakowania i przenoszenia, co sprawia, że idealnie nadaje się na przekąski w drodze, zwłaszcza jeśli jest przechowywany prawidłowo - powiedziała. Co więcej, jogurt jest bogaty w białko, które wspomaga regenerację mięśni i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, więc dłużej czujemy się najedzeni. Eksperci zgodnie zalecają jednak, aby nie używać słodzonych produktów, ponieważ może to prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi i przyrostu masy ciała.

Suchy jogurt. Jak przygotować go samodzielnie w domu?

Zestawienie jogurtu i soli - tylko tyle potrzeba, by stworzyć ostatni krzyk kulinarnej mody we własnym zaciszu domowym. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem suchego jogurtu? Postępuj krok po kroku.

  1. Zacznij od zakupu jogurtu greckiego (słodzonego lub niesłodzonego, w zależności od preferencji).
  2. Umieść miskę pod sitkiem wyłożonym gazą, aby złapać serwatkę.
  3. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego do jogurtu i wlej go do sitka.
  4. Owiń jogurt ciasno gazą, a na wierzchu umieść miskę lub ciężarek, aby pomóc w odsączeniu serwatki.
  5. Włóż całość do lodówki i pozostaw na co najmniej 48 godzin, aby jogurt dokładnie się odsączył.
  6. Po tym czasie wyjmij z lodówki i dodaj ulubione dodatki, jak świeże owoce, czekoladę, orzechy, granolę. 
Więcej o: