W ostatnim czasie media społecznościowe zostały opanowane przez nowy kulinarny trend. Mowa tutaj o suchym jogurcie. Kremowy serek inspirowany kuchnią Bliskiego Wschodu, znany jako labneh, szybko zebrał spore grono miłośników, którzy jedzą go w formie przekąski. Powstaje przez odcedzenie dużej ilości serwatki (płynnej pozostałości po produktach mlecznych, takich jak jogurt i ser). Proces ten skutkuje gęstym i gładkim produktem podobnym do mascarpone. Niektórzy posypują go solą, aby podkreślić jego smak.
Suchy jogurt ceniony jest nie tylko ze względu na aksamitną teksturę i odświeżający, lekko kwaskowaty smak. Eksperci portalu healthline.com są zdania, że jest również cenny dla zdrowia. Jest bogaty w białko, wapń i probiotyki, które korzystnie wpływają na jelita. - Może potencjalnie poprawić trawienie, wzmocnić odporność i poprawić ogólny stan zdrowia jelit - wyjaśniła dietetyczka Emma Shafqat.
Z kolei dietetyczka Catherine Gervacio nie jest zaskoczona jego popularnością. - Jest łatwy do zapakowania i przenoszenia, co sprawia, że idealnie nadaje się na przekąski w drodze, zwłaszcza jeśli jest przechowywany prawidłowo - powiedziała. Co więcej, jogurt jest bogaty w białko, które wspomaga regenerację mięśni i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, więc dłużej czujemy się najedzeni. Eksperci zgodnie zalecają jednak, aby nie używać słodzonych produktów, ponieważ może to prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi i przyrostu masy ciała.
Zestawienie jogurtu i soli - tylko tyle potrzeba, by stworzyć ostatni krzyk kulinarnej mody we własnym zaciszu domowym. Co zrobić, aby cieszyć się smakiem suchego jogurtu? Postępuj krok po kroku.