• Link został skopiowany

Szok i niedowierzanie: tak pomyślisz o pierogach szarlotkowych. Pycha to mało powiedziane

Pierogi kochają wszyscy Polacy bez wyjątku i tylko możemy się spierać, czy lepsze są ruskie, czy z mięsem, czy z grzybami. Jednak pierogi to także danie, które może zastąpić deser i nieco osłodzić nam ponure dni. Nasz dzisiejszy przepis na pierogi z całą pewnością was zdziwi, niektórych może nawet zszokuje, ale gwarantuję, że obok tego przepisu nie da się przejść obojętnie. Oto pierogi szarlotkowe.
Pierogi szarlotkowe
Antonov Serg /Shutterstock

Ukochane danie Polaków - pierogi. Ukochane ciasto Polaków - szarlotka. A co by się stało, gdyby połączyć te dwa smaki w jeden, nietuzinkowy i pyszny deser? Pierogi szarlotkowe mogą stawać w szranki z pierogami z jagodami, z truskawkami albo ze śliwkami. Ale przecież jabłka też można umieścić w pierogu i przy okazji zrobić deser, o którym świat nie śnił. Jednak same jabłka to nie wszystko. Do jabłuszek warto dodać pokruszone herbatniki (one zmiękną i nadadzą świetnej konsystencji), a do ciasta nieco cynamonu. Do tego odrobinę pokruszonych krówek i o wizytach w cukierni możesz zapomnieć. Poniższy przepis w całości jest przepisem autorskim.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi szarlotkowe - deser, który pokochają Polacy

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzył za bardzo w dłonie),
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.

Farsz:

  • 1 kg jabłek, 
  • 200 g ciasteczek lub herbatników, 
  • 5 cukierków w typie krówek,
  • płaska łyżeczka cukru.

Pierogi szarlotkowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Najpierw zagotuj wodę i pozostaw ją, by lekko ostygła. Następnie w szklance wody rozpuść masło i szczyptę soli. 
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie dolej wodę z rozpuszczonym masłem i solą, i zacznij mieszać łyżką. Kiedy masa lekko ostygnie, zagnieć ciasto. Powinno być delikatne i elastyczne. 
  3. Ciasto uformuj w kulę i owiń ją ściereczką lub przykryj miską. Pozostaw do odpoczynku i zajmij się farszem. 
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Następnie połóż je na patelni z odrobiną rozgrzanego masła i podprażaj, aż zaczną się rozpadać. Dodaj łyżeczkę cukru, by sok z jabłek zaczął się karmelizować. 
  5. Kiedy jabłka się karmelizują, w rondelku roztop cukierki krówki. Możesz dodać do nich odrobinę słodkiej śmietanki. Kiedy masa będzie gęsta, ale płynna, dodaj do jabłek. Dołóż pokruszone ciasteczka i szybko wymieszaj, bo masa będzie dość szybko zastygać. 
  6. Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek i wycinaj z niego kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep. Pierożki szarlotkowe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez mniej więcej dwie minuty od wypłynięcia. Podawaj od razu, najlepiej z domową bitą śmietaną. 
Więcej o: