• Link został skopiowany

Będzie pyszny do jajek, wędlin i kanapek. Ten sos bije na głowę tatarski i każdy inny

Do wszystkiego dodajesz na zmianę majonez, musztardę i ketchup? Jeśli poznasz nasz dzisiejszy przepis, zamienisz wszystkie inne sosy na ten jeden. Jest gęsty, kremowy, apetycznie żółty i zrobisz go w zaledwie kilka chwil ze składników, które masz pod ręką. Przydadzą się korniszony i trochę soku.
Sos remulada
Viktory Panchenko /Shutterstock

Jeśli do wszystkiego w kółko dodajesz majonez, nie dziwię ci się, że już ów sos nieco ci spowszedniał. Mamy dla ciebie zupełnie inny, dużo smaczniejszy przepis na sos, którym z pewnością oczarujesz bliskich na Wielkanoc i wszelkie inne spotkania. Jest gęsty, intensywny, ale nie pikantny i ma piękny, zachęcający żółty kolor. Nie, nie chodzi o musztardę, a o popularny sos duński, czyli remuladę. Do czego pasuje remulada? To sos uniwersalny i świetnie podkreśli smak domowych burgerów, wrapów, hot dogów, a także jajek, wędlin i grillowanych warzyw. To kilka składników, ale bardzo ważne są korniszony i odrobina zalewy. Resztę masz pod ręką na dwieście procent. 

Zobacz wideo Jak zrobić domowy majonez? Oto najłatwiejszy przepis

Do mięs, jajek i kanapek. To sos lepszy od tatarskiego

Składniki:

  • 3 pełne łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 niewielkie korniszony,
  • 1 niewielka cebula, polecam szalotkę,
  • 2 łyżki zalewy z korniszonów,
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka curry,
  • opcjonalnie jajko na twardo.

Sos duński - sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w naprawdę drobną kostkę (możesz także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach) i dodaj odrobinę cukru, by zmiękła i zniknął gorzki posmak. Tak samo drobno posiekaj korniszony. Jeśli chcesz dodać jajko na twardo, je także pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt oraz musztardę. Dopraw pieprzem, papryką oraz curry. Całość wymieszaj.
  3. Jeśli chcesz, dodaj więcej soli oraz, by podkręcić smak sosu, dodaj sok z ogórków. Ponownie wymieszaj i odłóż do lodówki, by smaki się przegryzły. 

Wskazówka: Żeby wzmocnić smak remulady, zamiast soku z kiszonych ogórków możesz dodać sok z cytryny. Jeśli jednak stawiasz na ten dodatek, dodaj także szczyptę cukru - wówczas smaki się zrównoważą i sos będzie prima sort.

Więcej o: