Jeśli do wszystkiego w kółko dodajesz majonez, nie dziwię ci się, że już ów sos nieco ci spowszedniał. Mamy dla ciebie zupełnie inny, dużo smaczniejszy przepis na sos, którym z pewnością oczarujesz bliskich na Wielkanoc i wszelkie inne spotkania. Jest gęsty, intensywny, ale nie pikantny i ma piękny, zachęcający żółty kolor. Nie, nie chodzi o musztardę, a o popularny sos duński, czyli remuladę. Do czego pasuje remulada? To sos uniwersalny i świetnie podkreśli smak domowych burgerów, wrapów, hot dogów, a także jajek, wędlin i grillowanych warzyw. To kilka składników, ale bardzo ważne są korniszony i odrobina zalewy. Resztę masz pod ręką na dwieście procent.
Zobacz wideo Jak zrobić domowy majonez? Oto najłatwiejszy przepis
Do mięs, jajek i kanapek. To sos lepszy od tatarskiego
Składniki:
- 3 pełne łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 niewielkie korniszony,
- 1 niewielka cebula, polecam szalotkę,
- 2 łyżki zalewy z korniszonów,
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka curry,
- opcjonalnie jajko na twardo.
Sos duński - sposób wykonania:
- Cebulę pokrój w naprawdę drobną kostkę (możesz także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach) i dodaj odrobinę cukru, by zmiękła i zniknął gorzki posmak. Tak samo drobno posiekaj korniszony. Jeśli chcesz dodać jajko na twardo, je także pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt oraz musztardę. Dopraw pieprzem, papryką oraz curry. Całość wymieszaj.
- Jeśli chcesz, dodaj więcej soli oraz, by podkręcić smak sosu, dodaj sok z ogórków. Ponownie wymieszaj i odłóż do lodówki, by smaki się przegryzły.
Wskazówka: Żeby wzmocnić smak remulady, zamiast soku z kiszonych ogórków możesz dodać sok z cytryny. Jeśli jednak stawiasz na ten dodatek, dodaj także szczyptę cukru - wówczas smaki się zrównoważą i sos będzie prima sort.