• Link został skopiowany

Szybkie i pyszne ciasteczka, które możesz jeść do oporu. Przyda się owoc z twojego blatu

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przekąsić sobie czegoś słodkiego? Dziś mamy przepis na łakocie, które nie idą w boczki, ale prosto do serduszka i do tego robi się je błyskawicznie. Są słodkie, chrupiące i pełne błonnika, ale nie możesz zapomnieć o bananie. Będzie tak pysznie, że aż chce się tańczyć.
Ciasteczka owsiane / zdjęcie ilustracyjne
krzys16 / pixabay.com / zdjęcie ilustracyjne

Uwaga, ten przepis jest tak genialny, że będziesz go robić non stop. Ciasteczka owsiane są pyszne i śmiało możesz je zajadać do kawki bez wyrzutów sumienia. Zrobisz je z kilku pysznych składników, a banany sprawią, że ciasteczka będą miały mnóstwo naturalnej słodyczy. Owoce dodatkowo zwiążą masę, dzięki czemu ciastka nie będą się rozpadać. Jak zrobić te łakocie? Najlepiej już nagrzewaj piekarnik - to chwila roboty.

Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka z maszynki do mięsa

Szybkie, słodziutkie i pyszne. Ciasteczka owsiane z bananem

Składniki:

  • 1 pełna szklanka owsianych płatków błyskawicznych,
  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka dowolnych, posiekanych lub rozdrobnionych orzechów,
  • 2 łyżki bakalii lub suszonej żurawiny,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: odrobina cukru lub ksylitolu i pokruszonej gorzkiej czekolady.

Szybkie ciasteczka owsiane z bananem - sposób wykonania:

  1. Do miseczki włóż obrane banany i widelcem rozgnieć je na papkę. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
  2. Do bananów i płatków wlej roztopione masło, wbij jajko i dodaj resztę składników, w tym dowolne słodzidło, i opcjonalnie pokruszoną czekoladę. Całość wymieszaj.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej ciasteczka (nadaj im dowolny kształt, jednak dopilnuj, by były podobnej wielkości i grubości).
  4. Ciasteczka owsiane piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jak tylko przestygną, możesz zajadać. 

Wskazówka: Do ciastek możesz dodać także łyżkę masła orzechowego. Pamiętaj, że ciasteczka owsiane należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Wówczas dłużej pozostaną wilgotne i będziesz się nimi cieszyć nawet 14 dni. Chociaż nie wiem, czy aż tyle wytrzymają - są tak pyszne, że znikają jedno za drugim.

Więcej o: