• Link został skopiowany

Nie wyrzucaj zwarzonego kremu, babcia ma na to sposób. Wystarczy jeden składnik z lodówki

Wiele osób miało do czynienia z sytuacją, kiedy przygotowywanie tortu lub ciasta skończyło się niepowodzeniem. Gdy pojawią się grudki lub masa zaczyna się rozwarstwiać, nie musi od razu trafiać do kosza. Co zrobić, gdy krem się zwarzy? Istnieje kilka sposobów, dzięki którym go uratujesz.
Masa do ciast
Fot. iStock, Alexander Pytskiy

Zwarzenie kremu może przytrafić się każdemu, kto próbuje swoich sił w pieczeniu ciastJest to często efekt nieprawidłowego łączenia składników o różnych temperaturach, takich jak zimne masło i masa budyniowa w temperaturze pokojowej. Czy można jeść zwarzony krem? Z technicznego punktu widzenia tak, ale jego konsystencja i smak nie są zadowalające. Dlatego zapytałam babcię o kilka sprawdzonych trików. Warto od tym wiedzieć, szczególnie przed Wielkanocą. 

Zobacz wideo Rurki z kremem

Jak uratować zwarzony krem? Wypróbuj sprawdzone techniki babci

Mówi się, że babcie ze względu na doświadczenie znają rozwiązanie na wszystko - na zwarzony krem również. Te dwie metody są znane i stosowane w mojej rodzinie od lat. Do miski włóż około 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej, a następnie stopniowo dodawaj porcje zwarzonej masy. Całość miksuj na średnich obrotach, aż krem odzyska gładkość i jednolitość. Drugim sposobem jest wykorzystanie gorącej wody. Wystarczy, że wlejesz do miski 2-4 łyżki bardzo ciepłego płynu, najlepiej porcjami jedna po drugiej, i zmiksujesz wszystko na najniższych obrotach.

Co zrobić, gdy krem się zwarzy? Skorzystaj z kąpieli wodnej lub mikrofalówki

Jeśli krem nadal jest daleki od idealnej formy, możesz go delikatnie podgrzać. Przełóż zwarzoną masę do miski żaroodpornej, a następnie umieść nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Energicznie mieszaj, aż stanie się gładka i gotowa do użycia. Na koniec, wstaw krem na kilka minut do lodówki, aby nabrał odpowiedniej sztywności. Innym rozwiązaniem jest podgrzanie go w mikrofalówce. Wystarczy kilka sekund na średniej mocy - nie więcej, aby go nie przegrzać. Następnie miksuj masę do uzyskania idealnej konsystencji.

Więcej o: