Jeśli chodzi o śledzie, śmiało można powiedzieć, że to prawdziwa miłość Polaków. Najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale stawiamy je na stole podczas najróżniejszych spotkań rodzinnych i zawsze każdy chętnie po nie sięga. W mojej rodzinie śledzie to obowiązkowy posiłek w Wielki Piątek i tego dnia zawsze smakowały jakoś lepiej. Klasyczne śledzie w cebulce w zalewie octowej robiła już moja babcia i powtarzała, że w Wielki Piątek trzeba jeść coś kwaśnego na pamiątkę tego, że ukrzyżowanego Chrystusa pojono gąbką nasączoną octem. Tok myślenia ciekawy, nie powiem, ale dzięki temu moja rodzina ma smaczną tradycję. Jak zatem zrobić pyszne, klasyczne śledzie z cebulą? Proporcje są najważniejsze. Na jedną szklankę octu przypada pięć szklanek wody. Dzięki temu śledzie nie są zbyt intensywne, za to pyszne tak, że można jeść i jeść.
Składniki:
Takie śledzie warto przygotować dwa dni przed planowanym podaniem, by dobrze "naszły". Przechowuj je w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce w zamkniętym słoiku. Tak przechowane spokojnie wytrzymają nawet dwa tygodnie, ale są tak smaczne, że znikną na pewno szybciej.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!