• Link został skopiowany

Soczyste i mięciutkie polędwiczki w kremowym sosie. Za ten obiad będą nosić cię na rękach

Chcesz zaserwować na obiad coś specjalnego, bo już przejadły ci się kotlety i pałki z kurczaka? Mamy dla ciebie świetny przepis. Te polędwiczki masowo kradną serca, są mięciuteńkie i soczyste, a sos... Palce lizać to mało powiedziane. Przydadzą się grzyby i pewien trunek.
Polędwiczki z grzybami
keko64 /Shutterstock

Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować je na wyjątkowe wydarzenie, niedzielny obiad z rodziną lub codzienny posiłek, z tym przepisem za każdym razem masz sukces murowany. Mięso jest soczyste i kruche, a sos grzybowy bajecznie kremowy. Ważnym składnikiem jest wytrawne białe wino. Wiem, ten składnik najbardziej kojarzy się z owocami morza, ale do wieprzowiny, a zwłaszcza polędwiczek, sprawdza się naprawdę fenomenalnie. Sprawia, że mięso kruszeje, a delikatny, winny smak cudownie podkręca aromat grzybów. Gdy podasz te polędwiczki, każdy będzie marzył o dokładce. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Soczyste i kruche polędwiczki w sosie grzybowym. Idealne na każdą okazję

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • ok. 300-400 g leśnych grzybów mrożonych,
  • 300 ml bulionu lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • masło,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • śmietana 30 proc.,
  • sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - sposób wykonania:

  1. Mrożone grzyby wcześniej wyjmij na blat, by się rozmroziły. Polędwicę pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę (nie musi być drobna), a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej w niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. minutę z obu stron.
  3. Podsmażone polędwiczki zdejmij z patelni i dodaj cebulę. Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, wlej wino, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
  4. Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował. Podawaj z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. 
Więcej o: