Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować je na wyjątkowe wydarzenie, niedzielny obiad z rodziną lub codzienny posiłek, z tym przepisem za każdym razem masz sukces murowany. Mięso jest soczyste i kruche, a sos grzybowy bajecznie kremowy. Ważnym składnikiem jest wytrawne białe wino. Wiem, ten składnik najbardziej kojarzy się z owocami morza, ale do wieprzowiny, a zwłaszcza polędwiczek, sprawdza się naprawdę fenomenalnie. Sprawia, że mięso kruszeje, a delikatny, winny smak cudownie podkręca aromat grzybów. Gdy podasz te polędwiczki, każdy będzie marzył o dokładce.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Soczyste i kruche polędwiczki w sosie grzybowym. Idealne na każdą okazję
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- ok. 300-400 g leśnych grzybów mrożonych,
- 300 ml bulionu lub rosołu,
- 1 cebula,
- masło,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2-3 ząbki czosnku,
- śmietana 30 proc.,
- sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - sposób wykonania:
- Mrożone grzyby wcześniej wyjmij na blat, by się rozmroziły. Polędwicę pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę (nie musi być drobna), a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej w niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. minutę z obu stron.
- Podsmażone polędwiczki zdejmij z patelni i dodaj cebulę. Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, wlej wino, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
- Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował. Podawaj z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.