Amoniaczki to pyszne, kruche ciasteczka, które w czasach PRL-u były tak popularne, jak choćby dziś delicje lub jeżyki. Niestety, obecnie nie są już tak często spotykane na naszych stołach, a wielka szkoda. Nie możemy dać im popaść w zapomnienie, dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić amoniaczki, żeby smakowały jak za dawnych lat. To chwila roboty, a ile radości. Jeśli lubisz sobie czasami coś słodkiego upichcić, pędź do sklepu po amoniak spożywczy - bez problemu dostaniesz go w każdym markecie na dziale z produktami do wypieków.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki
Kultowe ciasteczka z PRL-u. Jak zrobić amoniaczki?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- ok. 120 g masła (powinno być zimne),
- łyżeczka amoniaku spożywczego,
- 2 żółtka jajek i jedno białko,
- ok. 70 g cukru + cukier do posypania ciasteczek.
Amoniaczki - sposób wykonania:
- Do miski wlej śmietanę i dodaj amoniak. Dokładnie zamieszaj i odstaw. Do drugiej przesiej mąkę i dodaj pokrojone masło. Następnie dodaj żółtka i cukier oraz śmietanę z amoniakiem.
- Składniki wymieszaj najpierw łyżką, potem zagniataj zręcznie dłońmi. Wyrobione ciasto powinno być gładkie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na chwilę do lodówki, by odpoczęło.
- Przygotuj stolnicę. Oprósz ją mąką i wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów i foremkami wycinaj z niego wybrane kształty.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe amoniaczki możesz udekorować w dowolny sposób. Możesz pójść w klasykę i oprószyć je cukrem pudrem, ale będą także pyszne z polewą czekoladową lub domowym lukrem. Bez względu na to, jak je udekorujesz, zawsze będą przepyszne.