• Link został skopiowany

Błyskawiczne, łatwe i przepyszne. Tymi ciasteczkami zajadaliśmy się za komuny

Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, z pewnością z rozrzewnieniem wspominają kultowe łakocie tamtych lat. Wymienić można choćby blok czekoladowy, krem sułtański i przepyszne, kruche ciasteczka, które teraz piecze się dużo rzadziej. Jak zrobić kultowe amoniaczki? Zdziwisz się, jakie to łatwe.
Ciastka amoniaczki
PictureProVision / Shutterstock

Amoniaczki to pyszne, kruche ciasteczka, które w czasach PRL-u były tak popularne, jak choćby dziś delicje lub jeżyki. Niestety, obecnie nie są już tak często spotykane na naszych stołach, a wielka szkoda. Nie możemy dać im popaść w zapomnienie, dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić amoniaczki, żeby smakowały jak za dawnych lat. To chwila roboty, a ile radości. Jeśli lubisz sobie czasami coś słodkiego upichcić, pędź do sklepu po amoniak spożywczy - bez problemu dostaniesz go w każdym markecie na dziale z produktami do wypieków.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki

Kultowe ciasteczka z PRL-u. Jak zrobić amoniaczki?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • ok. 120 g masła (powinno być zimne),
  • łyżeczka amoniaku spożywczego,
  • 2 żółtka jajek i jedno białko,
  • ok. 70 g cukru + cukier do posypania ciasteczek. 

Amoniaczki - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej śmietanę i dodaj amoniak. Dokładnie zamieszaj i odstaw. Do drugiej przesiej mąkę i dodaj pokrojone masło. Następnie dodaj żółtka i cukier oraz śmietanę z amoniakiem.
  2. Składniki wymieszaj najpierw łyżką, potem zagniataj zręcznie dłońmi. Wyrobione ciasto powinno być gładkie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na chwilę do lodówki, by odpoczęło.
  3. Przygotuj stolnicę. Oprósz ją mąką i wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów i foremkami wycinaj z niego wybrane kształty.
  4. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe amoniaczki możesz udekorować w dowolny sposób. Możesz pójść w klasykę i oprószyć je cukrem pudrem, ale będą także pyszne z polewą czekoladową lub domowym lukrem. Bez względu na to, jak je udekorujesz, zawsze będą przepyszne. 

Więcej o: