Polacy, jak mało który naród, uwielbiają sałatki i stawiamy je na stołach podczas świąt, najróżniejszych okazji i bez specjalnych okazji również. Dziś mamy przepis na sałatkę ziemniaczaną po chłopsku, która jest uniwersalna i sprawdzi się zawsze i o każdej porze. Połączenie składników jest tak doskonałe, jak syn koleżanki twojej mamy, który miał same szóstki w szkole.
fot. gkrphoto / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka ziemniaczana po chłopsku to kulinarny ideał w czystej postaci. Jest bardzo treściwa i sycąca, a wśród listy składników są same ukochane przez większość Polaków składniki. Mamy oczywiście ziemniaki, kiszone ogórki, chrupiący boczek i grzybki, a dla przełamania - świeżą rzodkiewkę. Całości dopełniają dwa sosy - nie da się przejść obojętnie. Mamy tylko jedną wskazówkę: jeśli zapraszasz gości na sałatkę ziemniaczaną po chłopsku, uprzedź ich lojalnie, by nie przychodzili najedzeni. Ta sałatka tak syci, że po jednej porcji brzuchy są pełne.
REKLAMA
Zobacz wideo z co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Sałatka ziemniaczana po chłopsku. To połączenie zasługuje na oklaski
Składniki:
8-10 ziemniaków ugotowanych w całości i ostudzonych (postaw na ziemniaki typu A),
pęczek rzodkiewki - ok. 12 główek,
5 plastrów surowego, wędzonego boczku,
5 ogórków kiszonych,
1 mała cebula, może być dymka,
pół pęczka koperku,
4 jajka ugotowane na twardo,
5-6 marynowanych pieczarek,
sól, pieprz, czosnek granulowany,
majonez i chrzan.
Sałatka ziemniaczana po chłopsku - sposób wykonania:
Boczek połóż na zimnej patelni i włącz palnik. Wytapiaj, aż będzie chrupiący. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i połam na mniejsze kawałki.
Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, nie musi być drobna. Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokrój nieco drobniej, tak jak na sałatkę jarzynową. Pieczarki odcedź z zalewy i także pokrój. Cebulę natomiast drobno posiekaj, tak samo koperek. Wszystkie składniki umieść w misce.
Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego. Dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę chrzanu i wymieszaj.
Gotową sałatkę odłóż do lodówki na godzinę, by smaki się "przegryzły". Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ziemniaki wchłoną wszystkie aromaty.