• Link został skopiowany

Sałatka ziemniaczana po chłopsku. Tak pyszna i sycąca, że możesz jeść ją na obiad

Polacy, jak mało który naród, uwielbiają sałatki i stawiamy je na stołach podczas świąt, najróżniejszych okazji i bez specjalnych okazji również. Dziś mamy przepis na sałatkę ziemniaczaną po chłopsku, która jest uniwersalna i sprawdzi się zawsze i o każdej porze. Połączenie składników jest tak doskonałe, jak syn koleżanki twojej mamy, który miał same szóstki w szkole.
Przepis na błyskawiczną sałatkę ziemniaczaną do obiadu
fot. gkrphoto / iStock.com

Sałatka ziemniaczana po chłopsku to kulinarny ideał w czystej postaci. Jest bardzo treściwa i sycąca, a wśród listy składników są same ukochane przez większość Polaków składniki. Mamy oczywiście ziemniaki, kiszone ogórki, chrupiący boczek i grzybki, a dla przełamania - świeżą rzodkiewkę. Całości dopełniają dwa sosy - nie da się przejść obojętnie. Mamy tylko jedną wskazówkę: jeśli zapraszasz gości na sałatkę ziemniaczaną po chłopsku, uprzedź ich lojalnie, by nie przychodzili najedzeni. Ta sałatka tak syci, że po jednej porcji brzuchy są pełne. 

Zobacz wideo z co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Sałatka ziemniaczana po chłopsku. To połączenie zasługuje na oklaski

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków ugotowanych w całości i ostudzonych (postaw na ziemniaki typu A),
  • pęczek rzodkiewki - ok. 12 główek,
  • 5 plastrów surowego, wędzonego boczku,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 mała cebula, może być dymka,
  • pół pęczka koperku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 5-6 marynowanych pieczarek,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • majonez i chrzan.

Sałatka ziemniaczana po chłopsku - sposób wykonania:

  1. Boczek połóż na zimnej patelni i włącz palnik. Wytapiaj, aż będzie chrupiący. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i połam na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, nie musi być drobna. Ogórki, rzodkiewkę i jajka pokrój nieco drobniej, tak jak na sałatkę jarzynową. Pieczarki odcedź z zalewy i także pokrój. Cebulę natomiast drobno posiekaj, tak samo koperek. Wszystkie składniki umieść w misce.
  3. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego. Dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę chrzanu i wymieszaj.
  4. Gotową sałatkę odłóż do lodówki na godzinę, by smaki się "przegryzły". Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ziemniaki wchłoną wszystkie aromaty.
Więcej o: