• Link został skopiowany

W piątki zamieniam swoją kuchnię we włoską cukiernię. Kocham ten krem i mokre biszkopty

Ciasto na weekend to nie tylko sernik, drożdżowiec i szarlotka. Dziś mamy dla was przepis na słodkość tak cudowną, że trafia wprost do serduszka. Ten deser jest znany na całym świecie, pochodzi z Włoch i robi się go błyskawicznie. Żadnego piekarnika, żadnego zagniatania, tylko espresso, krem i biszkopty. Kilka chwil i masz najlepsze tiramisu przed sobą.
Tiramisu
Fot. Szymon Rogiński / Agencja Wyborcza.pl

Tiramisu to chyba najbardziej uniwersalny deser świata. Ja robię go najczęściej na weekendy, ale świetnie sprawdzi się także na wszystkie święta, w tym zbliżające się wielkanocne. Pasuje także na chrzciny, imieniny, komunie, na zimę, na lato i zawsze, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego. Najlepsze w przepisie na tiramisu jest to, że robi się je błyskawicznie. Pamiętaj o mocnej kawie i likierze Amaretto, a zrobisz słodkość jak z najlepszej włoskiej cukierni. Jednak od razu uprzedzam - tiramisu to ciasto bardzo wciągające i dla pewności może zrób podwójną porcję, zwłaszcza jeśli masz sporą rodzinę lub zapraszasz gości. 

Zobacz wideo Haps Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Najlepsze ciasto na weekend i święta. Jak zrobić klasyczne tiramisu?

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • ok. 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 350 ml mocnego espresso,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 30 ml likieru Amaretto albo Maraschino (możesz zrobić także wersję bezalkoholową, jeśli chcesz poczęstować dzieci),
  • ok. 70 g cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao.

Klasyczne tiramisu - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tiramisu zacznij od zaparzenia espresso. Dodaj 30 ml likieru i pozostaw do ostudzenia.
  2. Do miski przełóż 4 żółtka i dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij je na puszysty kogel-mogel i porcjami dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  3. Dwa białka ubij na sztywno i szpatułką delikatnie połącz je z powstałym kremem. Rób to ostrożnie, by piana nie opadła.
  4. Zaparzoną kawę przelej do płaskiego naczynia lub talerza. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połowę podłużnych biszkoptów zamocz w kawie i układaj ciasno jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu.
  5. Drugą część biszkoptów także zamocz w kawie i ułóż na kremie. Na biszkopty połóż resztę kremowej masy i wierzch posyp proszkiem kakaowym.
  6. Gotowe tiramisu przełóż schowaj na kilka godzin do lodówki, by stężało. Takie ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym spotkaniem lub imprezą - będzie najsmaczniejsze, gdy smaki się przenikną. 
Więcej o: