• Link został skopiowany

Soczysta i tak miękka, że nie wymaga krojenia. Karkówkę na niedzielę zacznij robić w piątek

Co na obiad na niedzielę? Jeśli chcesz podać coś naprawdę pysznego, a kotlety mielone, schabowe i pałki z kurczaka nieco już się przejadły, postaw na przepyszną karkówkę. Będzie soczysta, kruchuteńka i pełna smaku, a podczas pieczenia zapach zwabi pod drzwi wszystkich sąsiadów. Co jest ważne? Nie wystarczy tylko natrzeć mięsa przyprawami i upiec. Cała zabawa zaczyna się dużo wcześniej.
Soczysta karkówka w sosie
Angelika Heine /Shutterstock

Pieczona karkówka to zawsze dobry pomysł na obiad. Nie tylko na obiad na niedzielę - świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości i świąt, w tym zbliżających się świąt wielkanocnych, które trudno wyobrazić sobie bez pysznego, pieczonego mięsa. Nasz dzisiejszy przepis na karkówkę z piekarnika jest prosty, jednak trzeba o nim pomyśleć nieco wcześniej, bowiem przed upieczeniem trzeba zaserwować mięsu długą, relaksującą kąpiel w solance. Żeby karkówka skruszała, trzeba ją moczyć od 12 do nawet 20 godzin. Oczywiście ważne są proporcje solanki - dokładny przepis znajdziesz tutaj w naszym artykule. Potem już tylko ulubione przyprawy, cebula, papryka, pieczarki i nagrzany piekarnik. Zrobisz taki obiad, że bliscy zrzucą się dla ciebie na złoty medal. 

Zobacz wideo Zobacz fantastyczny przepis na tacos z grillowaną karkówką

Soczysta karkówka z piekarnika. Zanim upieczesz, zaserwuj jej aromatyczną kąpiel

Składniki:

  • solanka,
  • 1,5 kg karkówki,
  • 600 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 papryki papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pieprz, słodka i ostra papryka, 2-3 listki laurowe, suszony tymianek,
  • odrobina smalcu.

Karkówka z piekarnika z pieczarkami i papryką - sposób wykonania:

  1. Przynajmniej 12 godzin wcześniej włóż karkówkę do solanki. Garnek z solanką i mięsem przechowuj w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki i osusz.
  2. Mięso pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Soli nie musisz dodawać, bo mięso będzie już lekko słone. Ponownie odłóż na jakiś czas.
  3. Kiedy mięso się marynuje, podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Powinny tylko lekko zwiędnąć, bo i tak dojdą w piekarniku.
  4. Na patelni obsmaż każdy kawałek mięsa z obu stron, by się zamknęło. To jest gwarancja soczystości. Do obsmażenia użyj smalcu - to najlepszy wybór.
  5. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włóż podsmażone pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie połóż paprykę pokrojoną w paski oraz mięso. Zalej całość szklanką bulionu i włóż do piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz całość przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz dodać śmietanę, by powstał aksamitny sos. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną i ulubioną surówką. 
Więcej o: