• Link został skopiowany

Zrobiłam najlepsze naleśniki w życiu. Nie miały mleka, za to boskie, słodziutkie nadzienie

Naleśników nie da się tak zwyczajnie nie lubić. Jedne można lubić bardziej, inne nieco mniej, ale nasz dzisiejszy przepis z pewnością wskoczy na pierwsze miejsce wśród twoich ulubionych wersji. Te naleśniki są wyjątkowe z dwóch powodów. Ciasto jest bez mleka, a farsz skandalicznie pyszny. Za taki deser można sprzedać duszę, sama mało tego nie zrobiłam.
Zrobiłam najlepsze naleśniki. Zero mleka, za to mnóstwo pysznego kremu
Joanna Szumilas-Głowacka, Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl

Przepis na naleśniki każdy z nas zna i część z nas traktuje go nieco po macoszemu, robiąc ciasto "na oko". Później jest zdziwienie, że pierwszy naleśnik się nie udaje, a reszta albo przywiera do patelni, albo rwie się lub pęka podczas składania. Nie z tym przepisem. Ostatnio postanowiłam zrobić naleśniki bez mleka. Zamiast niego dodałam sporo maślanki, trzy jajka i roztopione masło. Wyszły tak delikatne, cieniutkie i elastyczne, że aż byłam pod wrażeniem swoich umiejętności.

Baza deseru to jedno, wyszła prima sort, ale nadzienie... to dopiero rozkosz. Użyłam obecnie bardzo modnego dodatku do wszelkich słodkości, a chodzi o gęsty krem pistacjowy, który wymieszałam z ciastem kataifi, doskonale znanym z przepisów na dubajską czekoladę i inne tego typu smakołyki. Jak wyszły te naleśniki? Zobacz wideo i koniecznie wypróbuj przepis - takich naleśników ze świecą szukać i to taką dużą. 

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Elastyczne jak guma i słodkie jak marzenie. Przepis na naleśniki pistacjowe na maślance

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki naturalnej, 
  • 3/4 szklanki wody, może być gazowana. 
  • 3 średnie jajka, 
  • 3 łyżki roztopionego masła, 
  • szczypta soli, 
  • 220 g kremu pistacjowego, 
  • 70 g ciasta kataifi, 
  • masło do smażenia. 

Naleśniki na maślance z kremem pistacjowym - sposób wykonania:

  1. Na początku roztop masło i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki maślankę i jajka, jeśli je tam przechowujesz. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szklankę maślanki i wlej wodę. Zmiksuj całość, a kiedy mąka połączy się już z maślanką i wodą, zmniejsz moc miksera, wlej resztę maślanki, dodaj jajka, sól i na samym końcu roztopione masło. 
  3. Ciasto powinno być jednolite, ale niezbyt gęste - powinno swobodnie spływać z łyżki. Miskę z gotowym ciastem na naleśniki możesz odłożyć na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej złączył składniki. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne. 
  4. Przygotuj patelnię i lekko nasmaruj ją masłem. Ja gniotę ręcznik papierowy, nabieram odrobinę masła i rozsmarowuję odrobinę na całej powierzchni patelni. Dzięki temu nawet pierwszy naleśnik zawsze mi się udaje. 
  5. Chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki na gorącą patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Naleśniki powinny miech charakterystyczne, ciemniejsze plamy - to przez dodatek masła. 
  6. Do miski włóż pastę pistacjową i dodaj ciasto kataifi. Dokładnie wymieszaj. Krem jest dość gęsty, jeśli chcesz, możesz dodać do niego trochę słodkiej śmietanki, by go rozrzedzić, ale nie jest to konieczne. 
  7. Na usmażonych naleśnikach rozsmaruj krem i zwiń tak, jak lubisz - ja zawinęłam w rulon. Gotowe naleśniki posypałam czekoladową posypką do deserów, ale następnym razem użyję polewy czekoladowej - myślę, że także będzie idealnie pasować. 
Więcej o: