Przepis na naleśniki każdy z nas zna i część z nas traktuje go nieco po macoszemu, robiąc ciasto "na oko". Później jest zdziwienie, że pierwszy naleśnik się nie udaje, a reszta albo przywiera do patelni, albo rwie się lub pęka podczas składania. Nie z tym przepisem. Ostatnio postanowiłam zrobić naleśniki bez mleka. Zamiast niego dodałam sporo maślanki, trzy jajka i roztopione masło. Wyszły tak delikatne, cieniutkie i elastyczne, że aż byłam pod wrażeniem swoich umiejętności.
Baza deseru to jedno, wyszła prima sort, ale nadzienie... to dopiero rozkosz. Użyłam obecnie bardzo modnego dodatku do wszelkich słodkości, a chodzi o gęsty krem pistacjowy, który wymieszałam z ciastem kataifi, doskonale znanym z przepisów na dubajską czekoladę i inne tego typu smakołyki. Jak wyszły te naleśniki? Zobacz wideo i koniecznie wypróbuj przepis - takich naleśników ze świecą szukać i to taką dużą.
Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać
Elastyczne jak guma i słodkie jak marzenie. Przepis na naleśniki pistacjowe na maślance
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 3/4 szklanki maślanki naturalnej,
- 3/4 szklanki wody, może być gazowana.
- 3 średnie jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- 220 g kremu pistacjowego,
- 70 g ciasta kataifi,
- masło do smażenia.
Naleśniki na maślance z kremem pistacjowym - sposób wykonania:
- Na początku roztop masło i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki maślankę i jajka, jeśli je tam przechowujesz.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szklankę maślanki i wlej wodę. Zmiksuj całość, a kiedy mąka połączy się już z maślanką i wodą, zmniejsz moc miksera, wlej resztę maślanki, dodaj jajka, sól i na samym końcu roztopione masło.
- Ciasto powinno być jednolite, ale niezbyt gęste - powinno swobodnie spływać z łyżki. Miskę z gotowym ciastem na naleśniki możesz odłożyć na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej złączył składniki. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne.
- Przygotuj patelnię i lekko nasmaruj ją masłem. Ja gniotę ręcznik papierowy, nabieram odrobinę masła i rozsmarowuję odrobinę na całej powierzchni patelni. Dzięki temu nawet pierwszy naleśnik zawsze mi się udaje.
- Chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki na gorącą patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Naleśniki powinny miech charakterystyczne, ciemniejsze plamy - to przez dodatek masła.
- Do miski włóż pastę pistacjową i dodaj ciasto kataifi. Dokładnie wymieszaj. Krem jest dość gęsty, jeśli chcesz, możesz dodać do niego trochę słodkiej śmietanki, by go rozrzedzić, ale nie jest to konieczne.
- Na usmażonych naleśnikach rozsmaruj krem i zwiń tak, jak lubisz - ja zawinęłam w rulon. Gotowe naleśniki posypałam czekoladową posypką do deserów, ale następnym razem użyję polewy czekoladowej - myślę, że także będzie idealnie pasować.