• Link został skopiowany

Babka cytrynowa siostry Anastazji. Jest doskonała jak syn koleżanki twojej mamy

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią babki wszelkiej maści. Naszym skromnym zdaniem najlepsza z nich to babka cytrynowa, a ta z przepisu siostry Anastazji już w ogóle zmiata inne ze stołu. Mazurki będą drżeć na jej widok, bo to ona skupi na sobie całą uwagę gości.
Babka cytrynowa siostry Anastazji / zdjęcie ilustracyjne
fot. babki: A_Lein / Shutterstock / fot. siostry Anastazji: WALDEMAR KOMPALA / Agencja Wyborcza.pl / kolaż Haps.pl / zdj. ilustracyjne

Jedni kochają mazurki, inni kochają babki, a jeszcze inni dzielą swoją miłość do wypieków między oba ciasta. Dla wszystkich tych osób mamy przepis na babkę cytrynową, który już po pierwszym kęsie zajmie wyjątkowe miejsce w sercu każdego, kto go spróbuje. Dlaczego mówimy, że jest idealny dla wszystkich? Bo nawet ci, którzy wolą mazurki, po spróbowaniu tej babki cytrynowej siostry Anastazji spojrzą na nie przychylniejszym okiem. 

Zobacz wideo Lubisz babki wielkanocne? Mamy dla ciebie przepis na babkę piaskową i to bez glutenu

Babkę przygotowuje się bardzo szybko, potem trzeba tylko odczekać, aż się upiecze. Można użyć do niej zarówno zwykłej keksówki, jak i specjalnej formy z tzw. kominkiem (jak na zdjęciu poniżej). Wybór należy do ciebie, ale nie ma to dużego znaczenia, bo ta babka cytrynowa zawsze wychodzi pyszna i mięciutka.

Babka cytrynowa siostry Anastazji. Tak dobra, że będziesz robić na każdą Wielkanoc

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło oraz bułka tarta do posmarowania formy,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.
Babka cytrynowa w formie z kominkiem
Babka cytrynowa w formie z kominkiemArina P Habich / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Żółtka i białka oddziel, ale żadnej z tych części nie wyrzucaj. Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę, a potem dodaj oba cukry i zmiksuj jeszcze do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do innego naczynia.

Do białek ubitych z cukrem dolej olej oraz sok z cytryny, wsyp też skórkę. Potem dodaj żółtka, a na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dosypuj mąkę z proszkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. 

Przygotuj formę do pieczenia. Posmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy upieczona babka cytrynowa ostygnie, polej ją lukrem domowej roboty (wystarczy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny) lub oprósz cukrem pudrem.

Więcej o: