Jedni kochają mazurki, inni kochają babki, a jeszcze inni dzielą swoją miłość do wypieków między oba ciasta. Dla wszystkich tych osób mamy przepis na babkę cytrynową, który już po pierwszym kęsie zajmie wyjątkowe miejsce w sercu każdego, kto go spróbuje. Dlaczego mówimy, że jest idealny dla wszystkich? Bo nawet ci, którzy wolą mazurki, po spróbowaniu tej babki cytrynowej siostry Anastazji spojrzą na nie przychylniejszym okiem.
Babkę przygotowuje się bardzo szybko, potem trzeba tylko odczekać, aż się upiecze. Można użyć do niej zarówno zwykłej keksówki, jak i specjalnej formy z tzw. kominkiem (jak na zdjęciu poniżej). Wybór należy do ciebie, ale nie ma to dużego znaczenia, bo ta babka cytrynowa zawsze wychodzi pyszna i mięciutka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żółtka i białka oddziel, ale żadnej z tych części nie wyrzucaj. Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę, a potem dodaj oba cukry i zmiksuj jeszcze do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do innego naczynia.
Do białek ubitych z cukrem dolej olej oraz sok z cytryny, wsyp też skórkę. Potem dodaj żółtka, a na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dosypuj mąkę z proszkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
Przygotuj formę do pieczenia. Posmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy upieczona babka cytrynowa ostygnie, polej ją lukrem domowej roboty (wystarczy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny) lub oprósz cukrem pudrem.