• Link został skopiowany

Mąka pójdzie w odstawkę. Dodaj ten składnik, a sos wyjdzie gęsty i gładki

Mąka to jeden z najpopularniejszych sposobów zagęszczana sosów. Nie jest to zły wybór, ale też nie najlepszy. Są dużo ciekawsze metody na to, by sos był kremowy, gęsty i aksamitny. Gdy je poznasz, na dobre pożegnasz się z mąką.
Jak zagęścić sos?
wjarek / Shutterstock

Sosy to podstawa wielu dań. Dodajemy je do makaronów, mięs i potraw z ryżem. Jeśli są rzadkie i rozwarstwiają się, nie wyglądają apetycznie. Idealnie, kiedy sos jest gęsty (ale też bez przesady), kremowy i gładki jak aksamit, bez żadnych grudek. By zagęścić sos, można zastosować wiele metod.

Jedną z najpopularniejszych jest zagęszczanie mąką (np. pszenną, ziemniaczaną lub ryżową, jeśli ktoś nie jada glutenu) lub zrobienie zasmażki również z użyciem mąki oraz masła. Szczególnie ta druga opcja jest jednak dość kaloryczna. Są jednak inne sposoby, dzięki którym można zagęścić sos w nieco lżejszy, ale równie skuteczny sposób.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pomidorowe curry z ciecierzycą

Jak zagęścić sos? Wypróbuj chleb lub warzywa

Okazuje się, że w roli zagęszczacza bardzo dobrze sprawdzi się pieczywo. Jeśli więc masz chleb, którego wiesz, że raczej już nie zużyjesz, bo trochę poleżał (ale nie jest oczywiście spleśniały!), możesz spróbować zagęścić nam sos. Wystarczy, że pokroisz go na kawałki, zblendujesz na drobną mączkę i dodasz do sosu. Dzięki temu upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: wykorzystasz nieco zleżały chleb oraz nadasz swojemu sosowi idealnej, kremowej konsystencji.

Chleb nie jest jednak jedynym rozwiązaniem. Z pomocą przyjdą też... warzywa. A konkretnie warzywne puree. Dobrze nadają się do tego np. marchewka, ziemniak, dynia lub soczewica. Trzeba je zblendować, a potem dodać do sosu. Zachowaj jednak ostrożność, by sos nie stał się zbyt gęsty. Jeśli tak się stanie, możesz go rozrzedzić, dodając nieco bulionu. Najlepiej robić to stopniowo. Ostatecznie można dolać również odrobinę wody, ale trzeba uważać, by nie przesadzić, bo wówczas rozrzedzony sos może utracić nieco smaku.

Jak zagęścić sos? Doświadczeni kucharze stosują tę metodę

Za najlepszy sposób na zagęszczenie sosu, polecany również przez kucharzy, uważa się mimo wszystko redukcję. Jest to gotowanie sosu na wolnym ogniu, na niedużej mocy palnika, dzięki czemu nadmiar płynu może odparować. Dzięki temu sos zyskuje pożądaną konsystencję i zachowuje maksimum smaku. Uważa się, że to najprostsza metoda na zagęszczenie sosu, choć trzeba podkreślić, że może chwilę potrwać. Płyn potrzebuje bowiem czasu, by odparować. Trudno jednak wskazać konkretnie, jak długo ten proces może potrwać. 

Więcej o: