• Link został skopiowany

Wygrzebałam przepis na ciasto z zeszytu mamy. Wychodzi idealnie dzięki metodzie "2 łyżek"

Domowe ciasta uwielbia chyba każdy. Przykładem jest zebra, której zapach, rozchodzi się po całym domu, kusząc do spróbowania. Dodatek owoców sprawia, że jest bardziej wilgotna. Nadaje się na każdą okazję - od przerwy na kawę, do rodzinnych uroczystości.
Ciasto zebra z wiśniami
Fot. flickr.com, Ravi Talwar / Archiwum prywatne

Ciasto zebra to wypiek, który robi wrażenie charakterystycznym wzorem w paski przypominającym futro zwierzęcia. Dodatek soczystych wiśni sprawia, że deser nabiera nowego wymiaru - lekko kwaśny akcent owoców idealnie równoważy słodycz. Przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych, dlatego z przepisem poradzi sobie dosłownie każdy. Receptura pochodzi z zeszytu mamy, więc mamy gwarancję, że się uda.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co potrzeba do ciasta zebra? Kluczowe składniki do klasycznego wypieku

Aby wyczarować obłędny deser, potrzebujesz kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie masz już w kuchni. Jeśli nie, bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie. Nie zapomnij o kakao, to ono odgrywa tu kluczową rolę. Bez niego, wypiek nie będzie zebrą.

Składniki:

  • 500 g wiśni,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 450 g mąki krupczatki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 240 ml oleju,
  • 240 ml oranżady.

Wilgotne ciasto zebra. Instrukcja krok po kroku

Sukces tkwi w odpowiednim połączeniu składników i sposobie tworzenia warstw. Aby uzyskać ładne paski, warto skorzystać z techniki "2 łyżek". Polega ona na tym, by na każdy poziom ciasta nakładać dwie pełne łyżki każdej z mas - jednej jasnej, a drugiej ciemnej. Dzięki temu będą równomierne i ładnie się rozłożą.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem. 3 łyżki mąki odstaw na bok, resztę wsyp do składników. Dodaj olej, oranżadę i proszek do pieczenia.
  2. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tak przygotowane podziel na 2 równe części, do jednej dodaj kakao, do drugiej odłożoną wcześniej mąkę, ponownie zmiksuj.
  3. Na środek natłuszczonej tortownicy wylewaj na przemian przygotowane masy. Najlepiej robić to łyżką, by kontrolować ich ilość. 
  4. Na wierzch ułóż wiśnie. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
Więcej o: