• Link został skopiowany

Zaproś lato do kuchni i zrób faszerowaną cukinię. Pamiętaj o zasadzie dwójki

Są takie dania, które kojarzą nam się z latem i beztroskimi wakacjami. Jednym z nich na pewno jest cukinia faszerowana. Cukinię można jednak kupić w markecie przez cały rok i nie trzeba czekać, aż zacznie się sezon na najlepsze zielone warzywo. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy obiad z cukinią w roli głównej. Ważny będzie farsz i metoda dwójki, dzięki której cukinia będzie ociekać perfekcją. I trochę serem.
cukinia faszerowana
Ekaterina Senakosava /Shutterstock

Chyba nie ma dania z cukinii, które może nie smakować. Placuszki z cukinii są wyśmienite, zupa krem z cukinii jest naprawdę pyszna, krążki smażone w cieście to wspomnienie z dzieciństwa, a o leczo cukiniowym nawet już nie wspominam. Jednak faszerowana cukinia z piekarnika to obiad nad obiady i dzisiejszy przepis niech będzie tego dowodem. Żeby cukinia wyszła perfekcyjna, należy dwa razy ją upiec. Najpierw samo wydrążone warzywo, później cukinię obficie wypełnioną farszem. Potem tylko trochę sera i kiedy się rozpłynie, ty rozpłyniesz się nad smakiem swojej cukinii. 

Zobacz wideo Zobacz szybki przepis na placki z cukinii

Cukinia faszerowana. Nie czekaj do lata i zrób ją już dziś

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 200 g krótkoziarnistego ryżu,
  • 500 g pieczarek,
  • pół szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, suszone oregano, tymianek, słodka papryka,
  • starty ser do posypania. 

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ ze środka, następnie lekko osól środek warzywa i odstaw na chwilę. Kiedy zbierze się woda, odsącz ją. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół i włóż do niego cukinie. Piecz, aż miąższ zrobi się miękki.
  2. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki również (możesz także zetrzeć je na tarce).
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę masła lub oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda, następnie lekko osól i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Do podsmażonych pieczarek dodaj ryż oraz passatę, dopraw do smaku ziołami i przyprawami, i duś całość przez ok. 5 minut.
  5. Podpieczone cukinie wyjmij z piekarnika, na każdą z nich nałóż porcję farszu i wyrównaj. Posyp wierzch startym serem. Piecz przez 15-20 minut.

Wskazówka: Powyższy przepis jest opcją na obiad bez mięsa. Śmiało jednak ryż możesz zamienić na mięso mielone lub połączyć je z ryżem pół na pół. Możesz także użyć kaszy kuskus i codziennie próbować nowej wersji. Jeśli lubisz cukinię, ten przepis sprawi, że polubisz ją jeszcze bardziej. 

Więcej o: