Są takie dania, które kojarzą nam się z latem i beztroskimi wakacjami. Jednym z nich na pewno jest cukinia faszerowana. Cukinię można jednak kupić w markecie przez cały rok i nie trzeba czekać, aż zacznie się sezon na najlepsze zielone warzywo. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy obiad z cukinią w roli głównej. Ważny będzie farsz i metoda dwójki, dzięki której cukinia będzie ociekać perfekcją. I trochę serem.
Ekaterina Senakosava /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Chyba nie ma dania z cukinii, które może nie smakować. Placuszki z cukinii są wyśmienite, zupa krem z cukinii jest naprawdę pyszna, krążki smażone w cieście to wspomnienie z dzieciństwa, a o leczo cukiniowym nawet już nie wspominam. Jednak faszerowana cukinia z piekarnika to obiad nad obiady i dzisiejszy przepis niech będzie tego dowodem. Żeby cukinia wyszła perfekcyjna, należy dwa razy ją upiec. Najpierw samo wydrążone warzywo, później cukinię obficie wypełnioną farszem. Potem tylko trochę sera i kiedy się rozpłynie, ty rozpłyniesz się nad smakiem swojej cukinii.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz szybki przepis na placki z cukinii
Cukinia faszerowana. Nie czekaj do lata i zrób ją już dziś
Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami - sposób wykonania:
Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ ze środka, następnie lekko osól środek warzywa i odstaw na chwilę. Kiedy zbierze się woda, odsącz ją. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół i włóż do niego cukinie. Piecz, aż miąższ zrobi się miękki.
Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki również (możesz także zetrzeć je na tarce).
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę masła lub oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda, następnie lekko osól i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do podsmażonych pieczarek dodaj ryż oraz passatę, dopraw do smaku ziołami i przyprawami, i duś całość przez ok. 5 minut.
Podpieczone cukinie wyjmij z piekarnika, na każdą z nich nałóż porcję farszu i wyrównaj. Posyp wierzch startym serem. Piecz przez 15-20 minut.
Wskazówka: Powyższy przepis jest opcją na obiad bez mięsa. Śmiało jednak ryż możesz zamienić na mięso mielone lub połączyć je z ryżem pół na pół. Możesz także użyć kaszy kuskus i codziennie próbować nowej wersji. Jeśli lubisz cukinię, ten przepis sprawi, że polubisz ją jeszcze bardziej.