• Link został skopiowany

Osól, dodaj sok z cytryny i ugnieć listki. Najlepsza sałatka na lunch i kolację

Szpinak to bardzo zdrowe i naprawdę pyszne warzywo i chociaż wielu z nas staje gula w gardle na samą myśl o brei z przedszkolnych stołówek, nasz dzisiejszy przepis nie ma z tym nic wspólnego. Zwykle szpinak wykorzystuje się do zup, zapiekanek, sosów i makaronów. Dziś wrzucimy go do sałatki i gwarantujemy, że pochłoniesz na raz całą miseczkę. Co jest ważne? Wcale nie musisz dusić szpinaku na patelni.
Pyszna sałatka ze szpinakiem i makaronem
Jacek Chabraszewski /Shutterstock

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw i całe szczęście, że jego zły PR już odszedł w zapomnienie. Dania ze szpinakiem są wyśmienite, ale zwykle używamy szpinaku duszonego. Szpinak na surowo jest jak najbardziej jadalny i, co ważne, naprawdę smaczny. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić lekką i pełną smaku sałatkę z makaronem i szpinakiem, która świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania w pracy lub szkole, ale będzie także idealną kolacją lub jedną z przekąsek na stole. Wystarczy, że opłukany i osuszony szpinak lekko osolisz, skropisz sokiem z cytryny i ugnieciesz. Liście lekko zwiędną i zyskają wyrazisty smak. 

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Sałatka ze szpinakiem i makaronem. Lekka i pyszna, w sam raz na wiosnę

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku, możesz użyć szpinaku baby, 
  • 200 g ulubionego makaronu, polecam penne, 
  • 1 filet z piersi kurczaka, 
  • 10-12 pomidorków koktajlowych, 
  • ok. 70-80 g sera pleśniowego, może być camembert, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • sól i pieprz.

Dressing:

  • 70 ml oliwy, 
  • pół łyżeczki miodu, 
  • płaska łyżka musztardy, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich. 

Sałatka ze szpinakiem i makaronem - sposób wykonania:

  1. Szpinak opłucz i osusz. Następnie przełóż do miski, lekko osól i dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość zgnieć i odstaw, by szpinak nieco zmiękł. 
  2. Kiedy szpinak mięknie, zajmij się resztą. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w średnią kostkę i oprósz solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną ziół prowansalskich. Podsmaż na patelni. Makaron i kurczaka pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, ser camembert pokrój w kostkę. Przełóż do miski ze szpinakiem, dołóż makaron, kurczaka i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Przygotuj dressing. Do miski wlej oliwę, dodaj miód, musztardę i zioła prowansalskie. Możesz dodać także odrobinę soli, pieprzu i opcjonalnie łyżeczkę octu winnego lub jabłkowego.
  5. Wymieszaj sałatkę, polej przygotowanym dressingiem i podawaj. Możesz dodatkowo posypać płatkami chili lub płatkami drożdżowymi.
Więcej o: