• Link został skopiowany

Żadne mazurki i babki. Zrób to ciasto na Wielkanoc, najlepiej od razu dwie blachy

Mazurki są pyszne, babki są pyszne i serniki też są pyszne. Ale jest ciasto, które jest jeszcze pyszniejsze, a którego prawie wcale nie robimy. Przenika się w nim kilka idealnie uzupełniających się warstw: kakaowy biszkopt, budyniowy krem i dżem lub galaretka. Nawet nie zauważysz, jak rodzinie wciągnie całą blaszkę.
Ciasto popapraniec
Oksana Shevchenko / Shutterstock

Nazwa ciasto popapraniec może sugerować, że jego przygotowanie to niezła babranina, sporo zamieszania i komplikacji. To na szczęście tylko pozory. Jego zrobienie jest bardzo proste, trzeba tylko postępować metodycznie i skupiać się w danym momencie tylko na jednej warstwie. Jeśli więc będziesz trzymać się poszczególnych etapów i realizować przepis krok po kroku, nic złego nie powinno się wydarzyć. 

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny

A naprawdę warto spróbować. Gdy postawisz na stole wielkanocnym ciasto popapraniec, rodzina nie będzie mogła od niego oderwać oczu. Babki i mazurki to piękna tradycja, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by obok nich położyć też zupełnie inny i zupełnie nowy deser. Przekonaliśmy cię? To łap przepis. Sprawdzi się na blachę o wymiarach 25x30x6 cm.

Przepis na ciasto popapraniec. Od razu przygotuj podwójną porcję

Składniki na biszkopt:

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g niemielonego maku,
  • 7 jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju rzepakowego.

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 700 ml mleka,
  • 250 g masła.

Dodatkowo:

  • dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki,
  • polewa czekoladowa (tu znajdziesz nasz przepis) lub galaretki (np. wiśniowe lub owoce leśne),
  • wiórki kokosowe do posypania lub owoce.

Sposób przygotowania:

Zacznij od biszkoptu. Jajka ubij z cukrem na jasną masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wlej cienką strużką olej, a potem wsyp przygotowaną mieszankę mąki i proszku. Wymieszaj składniki tak, by nie było żadnych grudek.

Ciasto na biszkopt podziel na trzy równe części. Najwygodniej będzie rozlać ci je do różnych naczyń. Do jednej wsyp kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na przemian układaj obok siebie porcje ciasta ze wszystkich trzech misek. To nic, jeśli zaczną się przenikać. O to chodzi, w końcu to ciasto popapraniec. Tak przygotowany biszkopt piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez pół godziny lub do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na dwa równe blaty

Przygotuj budyń. Proszki z saszetek wymieszaj dokładnie z 200 ml mleka. W garnku zagotuj pozostałe mleko, pokrojone masło oraz cukier. Dodaj budyń, zmniejsz ogień i szybko wymieszaj składniki. Gotuj do momentu, aż budyń zacznie się robić gęsty i nie będzie widać w nim grudek. Cały czas mieszaj, by go nie przypalić. Potem odstaw budyń na bok i zakryj garnuszek folią spożywczą.

Jeden blat ciasta biszkoptowego przełóż do czystej formy. Posmaruj go połową kremu, a na krem połóż wybrany dżem. Przykryj go drugim blatem, posmaruj pozostałą masą budyniową i znów wyłóż dżem. Teraz pora na wierzch. Tu można postąpić na dwa sposoby. Albo zrobić galaretkę, albo użyć polewy czekoladowej. Wybór należy do ciebie. Jeśli zdecydujesz się na polewę, po wylaniu jej na ciasto i zastygnięciu posyp ją jeszcze wiórkami. Z kolei galaretkę możesz udekorować owocami. Ciasto popapraniec wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, by dobrze stężało.

Więcej o: