• Link został skopiowany

Tę kolację zrobisz w 5 minut. Katarzyna Bosacka używa tylko kilku składników

Katarzyna Bosacka słynie z tego, że lubi dzielić się przepisami prostymi, szybkimi i tanimi. W swoich zbiorach ma między innymi przepis na tortillę, na której zrobienie wystarczy poświęcić tylko kilka minut. To idealne danie na szybki obiad lub kolację, gdy gotowanie to ostatnia rzecz, na którą mamy ochotę.
Tortilla w 5 minut według Katarzyny Bosackiej / zdj. ilustracyjne
fot. w tle: Barkaaa / Shutterstock / fot. Katarzyny Bosackiej: Marcin Kucewicz Agencja Wyborcza.pl / kolaż Haps.pl / zdj. ilustracyjne

Nie ma się co oszukiwać. Nawet jeśli uwielbiamy gotować, nie zawsze mamy na to czas i ochotę. A przecież jeść trzeba. Zamiast jednak zamawiać jedzenie, które zwykle jest niezdrowe i nigdy do końca nie wiadomo, jakie składniki zostały użyte, możesz zrobić szybki obiad lub szybką kolację we własnej kuchni i wcale się przy tym nie namęczyć.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Z pomocą przychodzi przepis Katarzyny Bosackiej na tortillę. Dziennikarka podzieliła się nim na swoim kanale EkoBosacka na Youtubie. Gwiazda do zrobienia tego dania wykorzystuje bardzo podstawowe składniki, jest szansa, że dużą część z nich masz już w domu. Do tego tylko odpowiednio dobrane przyprawy i szybka tortilla gotowa.

Składniki:

  • tortille pełnoziarniste (tyle sztuk, ile potrzebujesz)
  • mięso mielone z piersi indyka lub kurczaka: na jedną tortillę ok. 150 g,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cebula biała lub czerwona,
  • kilka kawałków papryki czerwonej i żółtej,
  • kilka liści sałaty,
  • kilka łyżek jogurtu, musztardy lub keczupu,
  • starty żółty ser (ok. 50 g na tortillę),
  • przyprawy: kmin rzymski, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Mięso przekładamy do miski lub naczynia szklanego. Doprawiamy i mieszamy rękami, żeby przyprawy dobrze wniknęły w jego struktury. Na jednym placku tortilli rozkładamy mięso (ok. 150 g) i przyklepujemy je, żeby dobrze przywarło. 

Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i kładziemy na niej tortillę z mięsem (mięsem do dołu). Smażymy do momentu, aż mięso przestanie być surowe. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paseczki, a sałatę rwiemy rękami na mniejsze kawałki. 

Tortillę obracamy na patelni na drugą stronę i zmniejszamy moc palnika. Jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Smarujemy tortillę jogurtem, keczupem lub nabiałem. Na placku układamy warzywa i trochę startego sera. Tortillę składamy na pół i przekładamy z patelni na talerz. Można podawać ją z ulubionym sosem lub z jogurtem naturalnym. 

Więcej o: