• Link został skopiowany

Placuszki bananowe mogą być pyszniejsze niż wcześniej. Dodaj maślankę i korzenną przyprawę

Placki bananowe to jeden z najlepszych comfort foodów świata i śmiało mogą konkurować z goframi i słodkimi naleśnikami. Przepis na placuszki bananowe jest banalny i tak naprawdę nie ma w nim niczego, co komukolwiek sprawiłoby trudność. Jednak jeśli chcesz, żeby twoje placuszki były puszyste jak obłoczek i delikatne jak policzek dzidziusia, zamień mleko na maślankę. Nie zapomnij także o korzennej przyprawie - kojarzysz ją z szarlotką.
Placki bananowe (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-jane-doan-

Placki bananowe to pomysł na deser, słodkie śniadanie, lunch do pracy, pocieszający podwieczorek i kolację dla niejadków. To przepis bardzo uniwersalny, naprawdę łatwy i, co ważne dla zabieganych, niezwykle szybki. Placki bananowe z tego przepisu wychodzą mięciuteńkie, delikatne, słodkie, ale bez przesady, a zamiana mleka na maślankę to strzał w dziesiątkę. Oprócz maślanki bardzo ważny jest także cynamon - najlepszy przyjaciel pankejków, placuszków bananowych, gofrów i wielu innych deserów. Już pół łyżeczki tej zdrowej przyprawy wystarczy, by smak placków wynieść na wyższy poziom.

Zobacz wideo Zrobiłam naleśniki na maślance z boskim kremem. Musisz to zobaczyć

Placki bananowe na maślance. Tak pyszne, że będziesz robić na okrągło

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Placki bananowe na maślance - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem opcjonalnie odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia i gluten zawarty w mące delikatnie spulchniły ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Jak podawać te pyszności? Opcji jest kilka. Możesz podać je z owocami, na przykład z borówkami lub kawałkami bananów. Świetnie smakują także z domową konfiturą, śmietaną ubitą na słodko, miodem lub syropem klonowym. Jednak najpyszniejsze są prosto z patelni oprószone jedynie cukrem pudrem. 

Więcej o: