Placki bananowe to pomysł na deser, słodkie śniadanie, lunch do pracy, pocieszający podwieczorek i kolację dla niejadków. To przepis bardzo uniwersalny, naprawdę łatwy i, co ważne dla zabieganych, niezwykle szybki. Placki bananowe z tego przepisu wychodzą mięciuteńkie, delikatne, słodkie, ale bez przesady, a zamiana mleka na maślankę to strzał w dziesiątkę. Oprócz maślanki bardzo ważny jest także cynamon - najlepszy przyjaciel pankejków, placuszków bananowych, gofrów i wielu innych deserów. Już pół łyżeczki tej zdrowej przyprawy wystarczy, by smak placków wynieść na wyższy poziom.
Zobacz wideo Zrobiłam naleśniki na maślance z boskim kremem. Musisz to zobaczyć
Placki bananowe na maślance. Tak pyszne, że będziesz robić na okrągło
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa dojrzałe banany,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Placki bananowe na maślance - sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
- Miskę z ciastem opcjonalnie odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia i gluten zawarty w mące delikatnie spulchniły ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Jak podawać te pyszności? Opcji jest kilka. Możesz podać je z owocami, na przykład z borówkami lub kawałkami bananów. Świetnie smakują także z domową konfiturą, śmietaną ubitą na słodko, miodem lub syropem klonowym. Jednak najpyszniejsze są prosto z patelni oprószone jedynie cukrem pudrem.