Co zrobić zamiast gyrosa lub jarzynowej? Oto przepis, który zachwyci domowników i gości. Sałatkę perską możesz przyrządzić nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Jest lekka i niezwykle zdrowa. Główne składniki to zielony ogórek i orzechy włoskie dopełnione nutą jogurtu i ziół. Raz spróbujesz, a szybko zapragniesz powtórki.
Sałatka perska, inaczej nazywana Mast-o Khiar, pochodzi z Iranu, ale jej historia sięga czasów Persji. Ogórek i jogurt były podstawą kuchni regionu, a sałatka uznawana była za przysmak, którzy przynosił orzeźwienie w gorącym klimacie. W Iranie często podaje się Mast-o Khiar z grillowanym mięsem i warzywami oraz z chlebem lavash lub ryżem.
Sałatkę perską zrobisz błyskawicznie. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Do sałatki możesz użyć nie tylko mięty i koperku, lecz także innych ulubionych ziół. Dobrze będzie komponowała się kolendra i szczypiorek. Jako dodatek możesz też dorzucić np. pistacje lub pestki granatu.
Najlepsza sałatka to...? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.