• Link został skopiowany

Gyros się chowa. Sałatka perska jest idealna na "mały głód". Poczujesz się jak sułtan

Chodzi ci po głowie wiosenna sałatka? Postaw na ten przepis. Świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej, ale również na lunch lub kolację. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.
Gyros się chowa. Sałatka perska jest idealna na 'mały głód'. Poczujesz się jak sułtan
Gyros się chowa. Sałatka perska jest idealna na 'mały głód'. Poczujesz się jak sułtan, istock/@TopPhotoImages

Co zrobić zamiast gyrosa lub jarzynowej? Oto przepis, który zachwyci domowników i gości. Sałatkę perską możesz przyrządzić nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Jest lekka i niezwykle zdrowa. Główne składniki to zielony ogórek i orzechy włoskie dopełnione nutą jogurtu i ziół. Raz spróbujesz, a szybko zapragniesz powtórki.

Zobacz wideo Niezawodny przepis na świąteczny żurek hapsa!

Jaka jest historia sałatki perskiej? To tradycyjne danie kuchni irańskiej

Sałatka perska, inaczej nazywana Mast-o Khiar, pochodzi z Iranu, ale jej historia sięga czasów Persji. Ogórek i jogurt były podstawą kuchni regionu, a sałatka uznawana była za przysmak, którzy przynosił orzeźwienie w gorącym klimacie. W Iranie często podaje się Mast-o Khiar z grillowanym mięsem i warzywami oraz z chlebem lavash lub ryżem.

Jak zrobić sałatkę perską? Gdy postawisz na stole, inne potrawy zbledną

Sałatkę perską zrobisz błyskawicznie. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 500 g jogurtu naturalnego (możesz użyć także jogurtu roślinnego, np. kokosowego),
  • trzy duże ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy,
  • pięć łyżeczek oliwy z oliwek,
  • garść prażonych orzechów włoskich,
  • garść namoczonych rodzynek,
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża mięta, koperek.
Sałatka perska
Sałatka perskaistock/@Pawel Kacperek

Do sałatki możesz użyć nie tylko mięty i koperku, lecz także innych ulubionych ziół. Dobrze będzie komponowała się kolendra i szczypiorek. Jako dodatek możesz też dorzucić np. pistacje lub pestki granatu.

  1. Zacznij od obrania ogórków i usunięcia gniazd nasiennych. Przekrój go wzdłuż i pokrój w półplasterki. Wrzuć do miski, dodaj jogurt, oliwę, sól i pieprz.
  2. Wymieszaj całość, a potem dorzuć orzechy, rodzynki i zioła.
  3. Włóż do lodówki na co najmniej pół godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.

Najlepsza sałatka to...? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: