• Link został skopiowany

Zupa leniwego millenialsa. Połączenie brokułu i cukinii to mistrzostwo, przyda się też ta przyprawa

Szybki, pyszny i zdrowy obiad? Proszę bardzo, mamy przepis, który pokocha każdy, kto czasami cierpi na brak czasu lub ma lenia przyczepionego do spodni. Chociaż nazwałam ten przepis zupą millenialsów, z pewnością pokocha je każde pokolenie. Co jest ważne oprócz warzyw? Oczywiście dodatki. Nie obejdzie się bez sera i zdrowej, aromatycznej, złotej przyprawy. Ona wręcz kocha się z cukinią.
Zupa z cukinii na rosole
Elena Veselova /Shutterstock

Każde pokolenie ma własny czas, jak śpiewał kiedyś zespół Kombi. Każde pokolenie ma także swoje smaki i ulubione potrawy, ale wszystkie generacje łączy jedno - zamiłowanie do szybkich i łatwych obiadów. Dziś mamy przepis na kremową, szybką zupę, którą pokochają wszyscy, od dziecka do seniora. Zupa z brokułami, cukinią, fetą i curry to bomba smaku i aromatu, będzie gotowa w mniej więcej 20 minut, a nasyci na wiele godzin. Jeśli cierpisz na niedoczas lub wolisz inaczej wykorzystać wiosenne dni, niż ślęcząc w kuchni, nie zastanawiaj się, tylko zrób zupę leniwego millenialsa. Nie pożałujesz.

Zobacz wideo Zobacz szybki przepis na makaron z kurczakiem po toskańsku

Szybka zupa dzisiejszych 30-latków. Nie zapomnij o curry

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 większy brokuł,
  • ok. 1,5 l bulionu,
  • 2 łyżki sera feta,
  • 1 niewielki por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • śmietana 18 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • sól, pieprz, pełna łyżeczka curry, szczypta ostrej papryczki,
  • masło,
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku.

Zupa z brokułów i cukinii z fetą i curry - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki. Dodaj cukinię do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Następnie zalej gorącym bulionem, dodaj brokuły i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj zahartowaną śmietanę (ok. 2-3 łyżek), posiekaną pietruszkę oraz ser feta. Dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i ostrą papryczką. Następnie zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym.
  4. Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku. Możesz także zrobić chipsy z dojrzewającej wędliny, na przykład szynki szwarcwaldzkiej albo prosciutto crudo.
Więcej o: