• Link został skopiowany

Polacy mają sentyment do tego ciasta. Gdy wjeżdża na stół, zapominamy nawet o serniku

Bez niej nie mogły odbyć się żadne imieniny i inne rodzinne uroczystości. To ona brylowała na stole, podczas gdy inne wypieki były dla niej jedynie tłem. Ciasto pychotka, znane też jako pani Walewska, to, obok pleśniaka, ukochane ciasto Polaków z dawnych lat. Na szczęście nie popadło w całkowitą niepamięć, a jeśli ktoś chciałby wrócić do tego smaku, to podajemy przepis.
Ciasto pychotka (pani Walewska)
laran2 / Shutterstock

W czym tkwi sekret ciasta pychotka? W wielu warstwach, a każda kolejna jest lepsza od poprzedniej. Podstawą deseru jest kruche ciasto, które smaruje się kwaśnym dżemem (najlepiej sprawdza się porzeczkowy). Na dżem kładzie się słodką i kruchutką bezę. Potem bezę delikatnie smaruje się kremem i kładzie na nim drugi blat ciasta, przygotowany tak samo jak pierwszy. Wierzch można jeszcze posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.

Zobacz wideo Warstwowe ciasto jabłkowe z keksówki

Opis może sprawiać wrażenie, że ciasto pychotka jest trudne do zrobienia. Nic podobnego. Rzeczywiście jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale to w końcu deser na specjalne okazje. Niemniej jednak panią Walewską robi się bardzo łatwo.

Ciasto pychotka. Przepis na wyjątkowy rodzinny deser

Składniki na kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soli.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki,
  • płatki migdałowe lub posiekane orzechy.
Pani Walewska. Zdj. ilustracyjne
Pani Walewska. Zdj. ilustracyjnefot. Taras Detsyk / shutterstock.com

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj budyń na krem. Odlej pół szklanki przygotowanego mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie dodaj wymieszany z mlekiem budyń. Zmieszaj dokładnie i jeszcze raz zagotuj. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki, przykryj garnuszek folią spożywczą i odstaw, żeby całkowicie ostygł.

W tym czasie zrób kruche blaty. Masło pokrój w kostkę, przełóż do naczynia i dodaj suche składniki. Posiekaj lub rozdrobnij palcami jak na kruszonkę. Potem wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć. Uformuj gładką kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut (ale nie więcej niż godzinę).

Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną zostaw w lodówce, a drugą wylep spód formy z papierem do pieczenia. Posmaruj blat połową dżemu. Następną warstwą będzie beza, więc trzeba ubić jajka z solą na lśniącą i sztywną pianę. Potem stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Połowę bezy połóż na dżemie i wstaw tak przygotowany blat do piekarnika na 30 minut. Piecz w 180 stopniach.

W taki sam sposób przygotuj drugi blat i tak samo go upiecz. Potem dokończ robienie kremu. Zmiękczone masło ubij, aż zrobi się puszyste i jasne. Dodaj budyń i zmiksuj na gładki krem. Przełóż krem na bezę na pierwszym blacie i przykryj drugim blatem z dżemem i bezą. Ciasto pychotka powinno mieć taką kolejność: kruchy spód, dżem, beza, krem, kolejny kruchy blat, dżem i znów beza. Wierzch posyp płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Więcej o: