W czym tkwi sekret ciasta pychotka? W wielu warstwach, a każda kolejna jest lepsza od poprzedniej. Podstawą deseru jest kruche ciasto, które smaruje się kwaśnym dżemem (najlepiej sprawdza się porzeczkowy). Na dżem kładzie się słodką i kruchutką bezę. Potem bezę delikatnie smaruje się kremem i kładzie na nim drugi blat ciasta, przygotowany tak samo jak pierwszy. Wierzch można jeszcze posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.
Opis może sprawiać wrażenie, że ciasto pychotka jest trudne do zrobienia. Nic podobnego. Rzeczywiście jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale to w końcu deser na specjalne okazje. Niemniej jednak panią Walewską robi się bardzo łatwo.
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na bezę:
Składniki na krem:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj budyń na krem. Odlej pół szklanki przygotowanego mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Następnie dodaj wymieszany z mlekiem budyń. Zmieszaj dokładnie i jeszcze raz zagotuj. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki, przykryj garnuszek folią spożywczą i odstaw, żeby całkowicie ostygł.
W tym czasie zrób kruche blaty. Masło pokrój w kostkę, przełóż do naczynia i dodaj suche składniki. Posiekaj lub rozdrobnij palcami jak na kruszonkę. Potem wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć. Uformuj gładką kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut (ale nie więcej niż godzinę).
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną zostaw w lodówce, a drugą wylep spód formy z papierem do pieczenia. Posmaruj blat połową dżemu. Następną warstwą będzie beza, więc trzeba ubić jajka z solą na lśniącą i sztywną pianę. Potem stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Połowę bezy połóż na dżemie i wstaw tak przygotowany blat do piekarnika na 30 minut. Piecz w 180 stopniach.
W taki sam sposób przygotuj drugi blat i tak samo go upiecz. Potem dokończ robienie kremu. Zmiękczone masło ubij, aż zrobi się puszyste i jasne. Dodaj budyń i zmiksuj na gładki krem. Przełóż krem na bezę na pierwszym blacie i przykryj drugim blatem z dżemem i bezą. Ciasto pychotka powinno mieć taką kolejność: kruchy spód, dżem, beza, krem, kolejny kruchy blat, dżem i znów beza. Wierzch posyp płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.