• Link został skopiowany

Ciotka robi kluski śląskie i dodaje 2 łyżki tego składnika. Sama nigdy bym o nim nie pomyślała

Dlaczego kluski śląskie są gumowate? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbowały zmierzyć się z tym daniem. Na szczęście istnieje sposób, żeby ciasto wyszło puszyste i miękkie. Będziesz potrzebować jednego taniego produktu.
Najprostszy przepis na kluski śląskie 4u4me/iStock
Najprostszy przepis na kluski śląskie 4u4me/iStock

Kluski śląskie to słynne kulki ziemniaczane z dziurką. Przygotowywane są przede wszystkim z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Są popularne zarówno na Dolnym, jak i Górnym Śląsku. Zdarza się, że wychodzą gumowate, bo podczas gotowania skrobia rozpada się i tworzy kleik, który nadaje im taką konsystencję. Łatwo można jednak temu zapobiec i stworzyć danie jak z restauracji.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Najprostszy przepis na kluski śląskie. Wystarczy pięć składników

Kuleczki z dziurką najczęściej podaje się jako dodatek do kapusty albo pieczonych dań mięsnych z sosem. Popularna jest też wersja na słodko - ze śmietaną, cukrem albo dżemem. Oczywiście kluski można także jeść solo. Jeśli marzy ci się taka potrawa, zapisz sobie listę potrzebnych składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • sól.

W tym przepisie kasza manna odgrywa ważną rolę. To klucz do idealnej konsystencji ciasta. Nadaje kluseczkom miękkość, elastyczność oraz sprawia, że nie robią się twarde po ugotowaniu. Zasada jest taka: wystarczą 2 łyżki na każdy kilogram ziemniaków.

Najprostszy przepis na kluski śląskie
Najprostszy przepis na kluski śląskieFot. Rafał Mielnik / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić tradycyjne kluski śląskie? Uważaj na to podczas gotowania

Podczas przyrządzania kulek bardzo ważna jest technika. Nie można gotować ich za długo, bo napuchną, zrobią się gumowate i stwardnieją. Pamiętaj też, że ziemniaki powinny być dobrze ugotowane i dokładnie przeciśnięte przez praskę. Dzięki temu masa będzie gładka i bez grudek. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:

  1. Obierz ziemniaki. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Poczekaj, aż trochę przestygną.
  2. Przeciśnij warzywa przez praskę. Dodaj jajka, mąkę oraz kaszę. Wymieszaj i zagnieć.
  3. Z masy formuj kulki. Spłaszczaj je w dłoniach i rób charakterystyczne wgłębienie na środku.
  4. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Gdy zaczną wypływać na powierzchnię, odmierz 3 minuty.
  5. Po upływie tego czasu wyłącz gaz i wyjmij kuleczki z garnka. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: