Kluski śląskie to słynne kulki ziemniaczane z dziurką. Przygotowywane są przede wszystkim z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Są popularne zarówno na Dolnym, jak i Górnym Śląsku. Zdarza się, że wychodzą gumowate, bo podczas gotowania skrobia rozpada się i tworzy kleik, który nadaje im taką konsystencję. Łatwo można jednak temu zapobiec i stworzyć danie jak z restauracji.
Kuleczki z dziurką najczęściej podaje się jako dodatek do kapusty albo pieczonych dań mięsnych z sosem. Popularna jest też wersja na słodko - ze śmietaną, cukrem albo dżemem. Oczywiście kluski można także jeść solo. Jeśli marzy ci się taka potrawa, zapisz sobie listę potrzebnych składników:
W tym przepisie kasza manna odgrywa ważną rolę. To klucz do idealnej konsystencji ciasta. Nadaje kluseczkom miękkość, elastyczność oraz sprawia, że nie robią się twarde po ugotowaniu. Zasada jest taka: wystarczą 2 łyżki na każdy kilogram ziemniaków.
Podczas przyrządzania kulek bardzo ważna jest technika. Nie można gotować ich za długo, bo napuchną, zrobią się gumowate i stwardnieją. Pamiętaj też, że ziemniaki powinny być dobrze ugotowane i dokładnie przeciśnięte przez praskę. Dzięki temu masa będzie gładka i bez grudek. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku: