• Link został skopiowany

Weź mięso mielone, dodaj warzywa i zalej rosołem. Lepszej zupy nie robią nawet w Meksyku

Dziś mamy nie lada gratkę dla miłośników konkretnych i wyrazistych smaków. Będzie pysznie, aromatycznie i naprawdę łatwo, a już sam zapach przeniesie cię prosto go zalanego słońcem Meksyku. Jak zrobić najlepszą zupę meksykańską w domu? Zacznij od mięsa. Mielony kurczak? Idź wyspowiadaj się z tego pomysłu...
Zupa meksykańska
Dar1930 /Shutterstock

Wśród ulubionych zup Polaków wciąż królują pomidorowa, rosół, krupnik, barszcz i kapuśniak. Jednak przecież świat jest ogromny i aż szkoda ograniczać się jedynie do dobrze znanych, bezpiecznych smaków. Dziś postawimy na zupę inspirowaną kuchnią meksykańską, bo zupa meksykańska z tego przepisu jest lekko dopasowana do polskich gustów. Nie musisz dodawać dużo chili, jeśli nie lubisz, a kolendrę możesz zamienić natką pietruszki. Jednak jednej rzeczy nie należy ruszać, bo w tym przepisie to świętość. Chodzi o najważniejszy składnik, czyli mięso mielone. Tutaj wybór jest jeden: wołowina. Tylko jaka wołowina? Polecam zmielić samodzielnie kawałek karkówki, pręgi albo łopatkę. No i rosół. Do zupy meksykańskiej możesz wykorzystać resztę rosołu, która na przykład została ci z niedzieli. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową

Zupa meksykańska. Pyszniejsza od nudnych pomidorówek i krupników

Składniki:

  • 1,5 l gorącego rosołu lub bulionu z kości wołowych,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 duża papryka,
  • pół papryczki chili (lub cała, jeśli lubisz ostrzejsze smaki),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek,
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj tylko do momentu, aż czosnek uwolni aromat. Nie dopuść, by czosnek zaczął się złocić.
  2. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
  4. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą i, jeśli chcesz, na wierzch połóż łyżkę startego sera.
Więcej o: