• Link został skopiowany

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Weź majonez, ser i przyprawy. Spróbujesz i przepadniesz

Na pewno każdemu z nas chociaż raz w życiu zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków do obiadu. Co wówczas z nimi zrobić? Wyrzucić szkoda, odgrzewane są już niesmaczne, a z kopytkami i kluskami śląskimi dużo zachodu. Dziś mamy dla ciebie najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy patent na wczorajsze ziemniaki. Nagrzej patelnię, dodaj majonez i coś jeszcze, a zadzieje się ziemniaczana magia.
Placki z ugotowanych ziemniaków
Tetiana Chernykova /Shutterstock

Ziemniaki to jedno z najbardziej cennych i uniwersalnych warzyw w naszych kuchniach i wielu z nas nie wyobraża sobie klasycznego, polskiego obiadu bez ziemniaczków dumnie towarzyszących kotletom lub innym mięsnym smakołykom. Zdarza się, że zwyczajnie ugotujemy tych ziemniaków do obiadu za dużo i pojawia się zagwozdka, co tu dobrego z nich zrobić. Mamy świetny przepis na placki z ugotowanych ziemniaków z serem i majonezem. Są delikatne, robi się je błyskawicznie i idealnie smakują z sosem czosnkowym lub mogą być pełnoprawnym daniem obiadowym na przykład w piątek, lub kiedy najdzie cię ochota na coś pysznego bez mięsa. Jak się zatem zabrać za najlepsze placki ziemniaczane? Już wszystko wyjaśniam. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki to mistrzostwo

Składniki:

  • ok. 500-600 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 3 łyżki ulubionego majonezu, 
  • dwie garści sera, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 1 większe jajko,
  • łyżka mąki,
  • kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie),
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • posiekana natka pietruszki, 
  • tłuszcz do smażenia. 

Placki ziemniaczane z majonezem i serem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie zgnieć praską. Możesz także zmielić je w maszynce, ważne, żeby nie było żadnych grudek.
  2. Zgniecione ziemniaki przełóż do miski. Ser zetrzyj na tarce, najlepiej o drobnych oczkach i dołóż do ziemniaków. Wbij jajko, dodaj majonez i płaską łyżkę mąki. 
  3. Czosnek zmiel w prasce, a natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. 
  4. Masę dokładnie wymieszaj, powinna być jednolita, lecz dość gęsta. Patelnię porządnie nagrzej i dodaj olej lub masło klarowane do smażenia. 
  5. Z masy na placki odrywaj kawałki i spłaszczaj je w dłoniach. Możesz dodatkowo obtoczyć je w kaszy mannie lub bułce tartej, ale nie jest to konieczne. 
  6. Placki kładź na patelni i dodatkowo rozpłaszcz je delikatnie łyżką. Smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 
Więcej o: