Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i z całą pewnością nasze świąteczne stoły będą uginać się od najróżniejszych smakołyków. Nie może wśród nich zabraknąć jajek w różnych postaciach i dziś podpowiemy ci, jak zrobić mistrzowski sos do jajek na twardo. Jest pyszny, wyrazisty, a główny składnik średnio kojarzy się z Wielkanocą. Jak podasz jajka w tym sosie, wszystkim ciotkom wyjdą oczy z orbit i języki spadną na kolana.
gontabunta /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Każdy chyba się ze mną zgodzi, że nie ma Wielkanocy bez jajek. Podajemy je na różne sposoby: klasyczne w majonezie, faszerowane pieczarkami, awokado, łososiem lub suszonymi pomidorami. Możemy podać je w najróżniejszych sosach i najpopularniejszym jest chyba sos tatarski. Może i jest najpopularniejszy, ale nie jest tak dobry, jak ten, który chcemy ci zaproponować. Nasz śledziowy sos do jajek jest wyrazisty, ale nie przytłaczający, nie dominuje nad delikatnym smakiem jajek, ale idealnie go uzupełnia. Co do niego dodać? Spójrz na poniższy przepis i koniecznie go wypróbuj, a w święta goście okrzykną cię najlepszym kucharzem lub kucharką w całym powiecie.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Najlepszy sos do jajek na twardo. W roli głównej śledź i spółka
Składniki:
2 solone płaty śledziowe,
3 średnie ogórki kiszone,
marynowane grzybki (ok. 150 g po odsączeniu z zalewy),
pół pęczka szczypiorku,
1 ugotowany ziemniak,
musztarda francuska,
sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich,
majonez i jogurt naturalny.
Sos śledziowy do jajek na twardo - sposób wykonania:
Na samym początku zajmij się śledziami. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez ok. 40 minut, by wypłukać nadmiar soli. W tym czasie możesz dwa razy wymienić wodę.
Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i ostrym nożem posiekaj w bardzo drobną kostkę, najlepiej o wymiarach kratki w zeszycie. Przełóż do miski.
Ogórki kiszone i marynowane grzybki także pokrój w drobną kostkę i dodaj do śledzi. Dołóż posiekany szczypiorek.
Ziemniak rozkrusz lub rozgnieć widelcem i dodaj do reszty składników. Powinien spełniać rolę swojego rodzaju spoiwa. Dopraw do smaku przyprawami, dołóż łyżkę majonezu i łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.
Całość wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki, by smaki połączyły się ze sobą. Żeby dodatkowo podkręcić smak sosu, możesz dodać łyżkę soku z cytryny.