• Link został skopiowany

Lepsza od ogórkowej i brokułowej. Podaję ją z jajkiem i sekretnym dodatkiem - zjadam cztery porcje

Jesteśmy narodem, który wyjątkowo kocha wszelakie zupy i chociaż wciąż wśród naszych obiadowych wyborów prym wiodą pomidorowa, jarzynowa i pieczarkowa, czas oddać koronę innej, przepysznej zupie. Jest aromatyczna, treściwa, zdrowa i ma piękny kolor. Nie zapomnij o ważnym dodatku, a nawet największy niejadek pokocha szpinak miłością wielką.
Zupa szpinakowa
Fot. Shutterstock, Tatiana Volgutova

Zupa szpinakowa może nie jest tak popularna jak inne zielone zupy, choćby ogórkowa, czy szczawiowa, jednak moim zdaniem jest od nich zdecydowanie smaczniejsza. Jest aromatyczna, delikatna, chociaż wyrazista, możesz ją podawać z ziemniakami lub zblendować i podać z jajkiem lub grzankami. Jednak żeby wydobyć maksimum smaku zupy szpinakowej, nie możesz zapomnieć o serze. A w zasadzie o dwóch serach: topionym oraz serze feta. Przecież feta i szpinak to najlepsi przyjaciele. Do tego tylko jajeczko i można zajadać.

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty

Najlepsza zielona zupa. Nie zapomnij o dwóch serach

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 3 jajka na twardo,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 większa łyżka masła,
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • pełna łyżka sera feta,
  • sól, pieprz, listki laurowe, gałka muszkatołowa,
  • do podania: jajka na twardo lub grzanki.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym i fetą - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę. Szpinak opłucz i osusz.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj fetę i serek topiony pokrojony na kawałki, by szybciej się rozpuścił.
  4. Dopraw zupę do smaku przyprawami i jeśli chcesz, zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Możesz dodać także trochę śmietanki, żeby zupa była bardziej kremowa. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Więcej o: