• Link został skopiowany

Ten przepis sprawi, że pokochasz paprykę na nowo. Po dokładkę będą ustawiać się kolejki

Co pysznego zrobić na obiad w piekarniku? Opcji jest wiele, ale mało która jest tak pyszna, jak nasz dzisiejszy przepis. Lubisz paprykę? Jeśli tak, to po spróbowaniu tego dania pokochasz ją miłością najszczerszą. Jak zrobić najlepszą paprykę faszerowaną? Nie potrzebujesz mięsa, żeby zrobić obiad prawie po królewsku.
Faszerowana papryka
Esin Deniz /Shutterstock

Masz lekki przesyt kotletów, pieczonych pałek z kurczaka i badziewnych gotowców z marketu? Dziś mamy przepis na obiad, który pozwoli ci się poczuć jak w dobrej restauracji i to bez wielkich kulinarnych wygibasów. Wystarczy, że ugotujesz dobry ryż, poddusisz pieczarki i dodasz kilka przypraw, w tym kminek i tymianek i voila, masz najlepszy obiad z piekarnika. Mówię szczerze: bez dokładki się nie obejdzie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszna paprykę faszerowaną kurczakiem

Najlepszy obiad z piekarnika. Jak zrobić paprykę faszerowaną?

Składniki:

  • 5 średnich papryk w dowolnych kolorach,
  • 300 g ryżu,
  • 600 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • pokruszony ser feta,
  • sól, pieprz, tymianek, kminek, masło.

Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki.
  2. Kiedy ryż się gotuje, przygotuj resztę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Duś na średniej mocy palnika, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Do duszących się pieczarek dodaj ugotowany i odcedzony ryż, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy (płaską łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kminku) i ser feta. Całość wymieszaj.
  4. Papryki umyj i osusz i odetnij wierzch z szypułką. Następnie włóż do papryk farsz z ryżu i przykryj końcówką.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko wysmaruj je masłem. Następnie włóż do niego papryki i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż skórka papryk zacznie się marszczyć.

Wskazówka: Papryki ułożone w naczyniu żaroodpornym możesz zalać passatą pomidorową, pomidorami z puszki lub na przykład gęstym sosem pieczarkowym. Do farszu możesz także dodać na przykład kukurydze lub fasolę z puszki - te dodatki także się sprawdzą.

Więcej o: