Masz lekki przesyt kotletów, pieczonych pałek z kurczaka i badziewnych gotowców z marketu? Dziś mamy przepis na obiad, który pozwoli ci się poczuć jak w dobrej restauracji i to bez wielkich kulinarnych wygibasów. Wystarczy, że ugotujesz dobry ryż, poddusisz pieczarki i dodasz kilka przypraw, w tym kminek i tymianek i voila, masz najlepszy obiad z piekarnika. Mówię szczerze: bez dokładki się nie obejdzie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszna paprykę faszerowaną kurczakiem
Najlepszy obiad z piekarnika. Jak zrobić paprykę faszerowaną?
Składniki:
- 5 średnich papryk w dowolnych kolorach,
- 300 g ryżu,
- 600 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- pokruszony ser feta,
- sól, pieprz, tymianek, kminek, masło.
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być zbyt miękki.
- Kiedy ryż się gotuje, przygotuj resztę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Duś na średniej mocy palnika, aż odparuje nadmiar wody.
- Do duszących się pieczarek dodaj ugotowany i odcedzony ryż, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy (płaską łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kminku) i ser feta. Całość wymieszaj.
- Papryki umyj i osusz i odetnij wierzch z szypułką. Następnie włóż do papryk farsz z ryżu i przykryj końcówką.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i lekko wysmaruj je masłem. Następnie włóż do niego papryki i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż skórka papryk zacznie się marszczyć.
Wskazówka: Papryki ułożone w naczyniu żaroodpornym możesz zalać passatą pomidorową, pomidorami z puszki lub na przykład gęstym sosem pieczarkowym. Do farszu możesz także dodać na przykład kukurydze lub fasolę z puszki - te dodatki także się sprawdzą.