Kuchnia włoska słynie z prostoty i niezwykłego smaku, który zapewniają niebywale pyszne połączenia składników. Chyba wszyscy kochamy klasyczną włoską pizzę, zajadamy się lasagne i różnymi wyśmienitymi makaronami. Najpopularniejsze wysokie makarony to oczywiście carbonara, pasta bolognese, alfredo lub puttanesca. Te makarony są pyszne, ale nasz dzisiejszy przepis ma jeszcze jedną zaletę: jest błyskawiczny w wykonaniu, bo robi się go w zasadzie tyle, ile gotuje się spaghetti. Jak zrobić klasyczne spaghetti aglio e olio? To banał, ale smak bynajmniej nie banalny. Najważniejszą jest oliwa, nie wolno jej żałować ani zbyt mocno podgrzewać. Pamiętaj, że w tym przepisie czosnek ma jedynie się podgrzewać w oliwie, a broń Boże smażyć. Jak usmażysz czosnek, stanie się gorzki, a zza winkla wyłoni się wściekły Włoch z wałkiem i zacznie przeklinać. No i po co ci to?
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Szybki makaron jak z restauracji w Rzymie. Zadbaj o oliwę
Składniki:
- ok. 300 g makaronu spaghetti,
- główka czosnku (10 niewielkich ząbków),
- 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
- sól, grubo zmielony pieprz,
- posiekana natka pietruszki,
- opcjonalnie: starty parmezan lub pecorino do posypania.
Spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:
- Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
- Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
- Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podduszenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum swojego smaku.
- Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj jedną trzecią szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem lub innym twardym serem.