Kalarepa to warzywo, które obecnie straciło na popularności i dość rzadko wykorzystujemy je w kuchni, a wielka szkoda. Kalarepę można jeść na surowo, ale dobrze smakuje także duszona czy gotowana. Oprócz smaku, jej niewątpliwymi zaletami są liczne wartości odżywcze i bogata zawartość witamin. Należy dodać, że to warzywo niskokaloryczne, wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, dlatego zdecydowanie powinna wrócić na nasze stoły. Najlepiej w formie tej pysznej i prostej surówki. Spróbujesz raz i bardzo długo nie wrócisz do nudnej mizerii.
Składniki:
Widzisz, jakie to proste? A jakie smaczne! Surówka z kalarepy szczególnie dobrze komponuje się z pieczonym kurczakiem lub grillowanym mięsem lub rybami. Jeżeli skończyły ci się pomysły na surówki do obiadu, a mizeria i surówka z kapusty już wychodzą ci bokiem, pędź do pobliskiego warzywniaka po kalarepę, nie pożałujesz.