• Link został skopiowany

Najlepszą surówkę do obiadu robię z zapomnianego warzywa. Smakuje lepiej niż mizeria

Jaką surówkę zrobić do obiadu, kiedy mizeria i colesław już się przejadły? Cóż, opcjo jest naprawdę wiele, ale małoktóra jest tak pyszna, jak ta z poniższego przepisu. Jest lekka, ale jednocześnie wyrazista i odświeżająca. Świetnie pasuje do schabowego, mielonego i gulaszu, a w roli głównej warzywo, które prawie popadło w zapomnienie. Czas przywrócić kalarepę na nasze stoły.
Surówka z kalarepy
hadasit /Shutterstock

Kalarepa to warzywo, które obecnie straciło na popularności i dość rzadko wykorzystujemy je w kuchni, a wielka szkoda. Kalarepę można jeść na surowo, ale dobrze smakuje także duszona czy gotowana. Oprócz smaku, jej niewątpliwymi zaletami są liczne wartości odżywcze i bogata zawartość witamin. Należy dodać, że to warzywo niskokaloryczne, wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, dlatego zdecydowanie powinna wrócić na nasze stoły. Najlepiej w formie tej pysznej i prostej surówki. Spróbujesz raz i bardzo długo nie wrócisz do nudnej mizerii

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kalarepy. Sto razy lepsza od nudnej mizerii

Składniki:

  • 2 spore kalarepy bez liści,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • pół pęczka koperku,
  • pełna łyżka majonezu,
  • pełna łyżka kwaśnej śmietany (można zamienić na jogurt),
  • sól, pieprz ziołowy, szczypta cukru,
  • dodatkowo: łyżeczka musztardy.

Surówka z kalarepy - sposób wykonania:

  1. Kalarepę cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój w dość cienkie słupki. Sparz wrzątkiem i odcedź. Osusz ręcznikiem papierowym i lekko osól. Wymieszaj i odstaw na chwilę, by warzywo zmiękło.
  2. Majonez, śmietanę, musztardę, koperek i sok z cytryny dokładnie wymieszaj w misce. Następnie dodaj słupki kalarepy i wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku pieprzem oraz w razie potrzeby - cukrem. Ponownie wymieszaj i podawaj. Możesz dodatkowo przez chwilę schłodzić surówkę w lodówce.

Widzisz, jakie to proste? A jakie smaczne! Surówka z kalarepy szczególnie dobrze komponuje się z pieczonym kurczakiem lub grillowanym mięsem lub rybami. Jeżeli skończyły ci się pomysły na surówki do obiadu, a mizeria i surówka z kapusty już wychodzą ci bokiem, pędź do pobliskiego warzywniaka po kalarepę, nie pożałujesz. 

Więcej o: